Despre alimente nesanatoase si organisme modificate genetic


nutritie nesanatoasa

Omul modern este o fiinta bizara. Se distruge singur, lent, de parca viata nu ar conta pentru el. In lumea biologica nu exista nicio alta creatura cu aceleasi apucaturi autodistructive. Cu 500 de ani inainte de Hristos, anticii si-au dat seama ca „esti ceea ce mananci” si ca „alimentele pot fi medicamente”. Aceaste expresii sune atribuite in egala masura unor celebri medici ai antichitatii, precum Hipocrat si Galenius. Daca ar fi sa fie asa, omul modern nu este altceva decat un conglomerat de grasimi si zaharuri, lipsit de vitamine. Despre obiceiurile alimentare nesanatoase gasim zilnic o sumedenie de informatii, adesea contradictorii, astfel incat consumatorul de rand este de-a dreptul buimacit si nu mai stie ce si cum sa manance. Acest top al alimentelor nesanatoase tine cont de doi factori. Primul este frecventa consumarii, pentru ca o otrava introdusa sistematic in organism este foarte posibil sa functioneze. Al doilea este impactul imediat asupra sanatatii, pentru ca unele alimente chiar daca sunt consumate ocazional pot avea efecte deosebit de nocive.

1. Cartofii prajiti
Sunt pe departe cele mai daunatoare alimente, daca tinem cont de cei doi factori ai acestui top. Nelipsiti din alimentatia noastra cotidiana, cartofii sunt daunatori indiferent de forma sub care sunt serviti pentru ca contin glucide ce sunt metabolizate rapid in zaharuri simple. Acestea sunt usor absorbabile care si repede nivelul de insulina. Ba mai mult, atunci cand sunt prajiti la temperaturi inalte in grasimi de tip trans, are loc o serie de procese ale caror efecte sunt de-a dreptul devastatoare. Este stiut faptul ca alimentele prajite contin serii de acizi grasi de tip trans si multe substante cancerigene de tip acrilamide. Daca sunt prajiti in ulei din floarea soarleui, soia sau porumb apar grasimile polinesaturate. Acest tip de grasime produce o cantitate mare de radicali liberi, care duc la o imbatranire prematura, cancere sau obezitate.

2. Margarina
A devenit un aliment nelipsit in viata codidiana. Chiar daca nu este consumata direct, margarina are si ea un continuit sporit de acizi grasi trans. Acesta duce la cresterea colesterolului rau si scaderea celui bun. In tipul proceselor tehnologice, margarina este completata cu mai multe tipuri de coloranti si aromatizanti. In tipul devzoltarii productiei a devenit de-a dreptul otravitoare, datorita proceselor de hidrogenare si apoi de inter-esterificare. Margarina este o grasime sintetica care nu poate fi procesata de organism. Aceste grasimi se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar. Margarina afecteaza in special inima, creierul si circulatia sangvina. Foarte multi dintre cei care e opun consumului de margarina sustin ca ar avea o structura moleculara asemanatoare plasticului. Chiar daca aceasta afirmatie este falsa, plasticul fiind o structura polimerica, iar margarina un amestec de grasimi si apa, totusi ea este nociva prin structura grasimilor continute.

3. Bauturile carbogazoase
Bauturile de tipul coca-cola au cel mai mare impact comercial din seria obiceiurilor alimentare moderne. Consumul de cola a devenit un obicei cotidian, cu cele mai nocive efecte. Un simplu pahar de suc contine aproximativ 10 lingurite de zahar, aproape 200 de calorii, si 60 mg cafeina. Asta fara a mai pune la socoteala si un numar mare de coloranti si aditivi. Consumul pe termen lung este insotit aproape intotdeauna de osteoporoza, obezitate, si afectiuni cardiovasculare. Cariile dentare sunt si ele puse adesea pe seama consumului de cola. Variantele dietetice sunt mult mai daunatoare, pentru ca au in compozitie indulcitori artificiali de tipul aspartamului. Cercetatorii care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice: tumori pe creier, scleroza multipla, epilepsie, boala Parkinson, sindromul Alzheimer, retardare mintala, fibromialgie, diabet.

4. Mezelurile si carnea procesata
Carnea procesata (folosita in prepararea alimentelor de tip fast-food) si mezelurile contin cantitati mari de nitriti de sodiu. Nitritii de sodiu sunt cancerigeni, unul dintre principalele efecte este cancerul de colon. Ba mai mult, interactioneaza cu hemoglobina, fiind chiar otravitor daca este administrat copiilor sub sase luni. Din motiove inca neelucidate, nitritul de sodiu provoaca o dependenta, asemanatoare celei de droguri periculoase. Mezelurile sunt completate cu mai multe grasimi si sorici. Soriciul este foarte gustos, insa este o proteina cu valoare biologica scazuta. Aproape toate formele de carne procesata contin si MDM (mechanically deboned meat – carne dezosata mecanic). Aceasta este o pasta provenita din dezosarea carcaselor de pasare. MDM-ul perturba grav echilibrul calciului si fosforului in organism, intrucat contine fosfor in exces. Alti aditivi alimentari (derivatii acidului glutamic) prezenti in mezeluri si carne procesata determina returi, palpitatii, dureri de cap si de asemenea, hiperactivitate si probleme de atentie si concentrare la copii.

5. Pizza, shaorma si burger-ul
Acestea sunt alimente cu o incarcatura sporita de calorii, fiind adevarate bombe calorice. Zilele trecute, in drum spre Bucuresti m-am oprit la un MC Donalds si am comandat un Mc Tasty. Uitandu-ma pe cutie am fost socat sa vad ca doar burgerul meu continea nu mai putin de 850 kcal (jumatate din doza zilnica), portia de cartofi care-l insotea in meniu avea 470 kcal. De obicei, buregerii contin 280 de calorii si 13 grame de grasimi, echivalentul a 20% din necesarul zilnic pentru un organism sanatos. Sosul adugat la acestea contine grasimi nocive in proportie de 80%. Prin modul de preparare creste cantitatea de toxine, iar nivelul de sodiu este peste pragul de alarma. Intr-o pizza se pun cam 28 de grame de sunca cu 10 grame grasimi. In medie, o singura pizza ajunge pana la 500 de calorii, care pot fi arse cam in doua ore de mers pe jos. Acest tip de alimente devin si mai periculoase in urma procesului de preparare, prin aparitia grasimilor polinesaturate si prin efectele radicalilor liberi (imbatranire prematura, cancere, obezitate, diabet).

6. Painea alba
Suntem printre cei mai mari consumatori de paine alba, fara sa stim ca efectele acesteia asupra organismului sunt devastatoare. Acest tip de paine este realizata prin folosirea partii celei mai putin hranitoare a bobului de grau. La aceasta se adauga o serie de aditivi daunatori. In urma procesului de dubla rafinare a bobului de grau, valoarea nutritiva este injumatatita. In starea neprocesata, graul contine calciu, magneziu, fosfor, aproape toate vitaminele B, antioxidanti precum vitamina E, celuloza, fibre. Acestea dispar insa in urma procesului de rafinare. Painea alba nu este doar saracita, ea este chiar otravita prin aditivii folositi. Culoarea alba este mentinuta cu propilen glicol pentru mentinerea culorii albe, la care se adauga acidul diacetiltartaric si sulfatul de calciu, pentru ajuta la framantare. Painea alba este saracita de fibre, continand doar un sfert de gram de fibre in fiecare felie. In acelasi timp, o felie de paine integrala contine 2 grame, iar painea multicereale pana la 33,5 g.

7. Supele instant
Nu doar ca nu te hranesc deloc, ba chiar iti spala calciul din organism. Acesta contin in exces glutamatul de sodiu E621, care este una dintre cele mai cancerigene substante. Glutamatul de sodiu (o neurotoxina) provoaca migrene insuportabile care nu pot fi tratate cu medicamente. Se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici care au aroma. Supele la plic sunt devastatoare pentru persoanele cu boli cardiovasculare, cele cu afectiuni ale ficatului, rinichilor sau diabetici.

8. Bomboanele
Prin contimutul mare de zahar, bombanele sunt adevarate bombe glicemice. Insa, aditivii sunt si mai periculosi. Unul dintre aditivii folositi cel mai des la fabricarea bomboanelor, carminul, E120, poate provoca alergii, rinite, astm, eruptii cutanate. Este un factor declansator pentru aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare. Un alt aditiv, indigotina duce la aparitia starilor de voma si greata, poate provoca tumori cerebrale si hipertensiune.

9. Fructele de mare
Acestea nu au devenit un obicei alimentar romanesc. Insa, consumul fructelor de mare este in crestere spectaculoasa. Ce trebuie sa stiti este ca in afara de continutul crescut de acizi grasi de tip trans si de acrilamide, acestea mai au si un continut crescut de mercur. Apa de mare este incarcata cu mercur toxic iar fructele de mare cu carapace cum sunt stridiile si homarii pot fi contaminati cu paraziti si virusi rezistenti care pot supravietui si temperaturilor inalte. Aceste creaturi, numite si animale-gunoieri, consuma hrana care poate fi daunatoare pentru organismul nostru.

10. Guma de mestecat
Pare ca daca nu este inghitit, alimentul nu are efecte novice. Nimic mai fals, guma de mestecat poate provoca tulburari digestive grave. Aceste efecte se datoreaza sorbitolului, care mai poate fi gasit in siropurile pentru tuse, bomboanele mentolate fara zahar, mancarurile si bauturile dietetice si inghetata.

Organismele modificate genetic:
* o serie de produse insuficient testate incat sa prezinte garantii pentru consum, motiv pentru care multe tari din UE au apelat la principiul de precautie si au refuzat cultivarea si consumul pe teritoriile lor (Franta, Austria etc.)
* testele efectuate pe cobai (insuficiente si ele) au aratat posibile legaturi intre consumul de OMG si perturbari de functionare a ficatului, rinichilor si testiculelor, alergii etc.
* reprezinta un pericol pentru biodiversitate – o data cultivate in spatii deschise ele se pot raspandi si contamina si alte medii, in exteriorul culturii propriu-zise(seminte purtate de vant etc) iar efectele nu pot fi controlate. In plus, prin continua cautare de soiuri tot mai rezistente de plante se vor elimina toate acele soiuri mai slabe deci efectiv se va reduce biodiversitatea.
* creeaza dependenta de firma ce detine patentul asupra lor (Monsanto, Pioneer, Syngenta, Bayer) – semintele OMG nu pot fi pastrate ca semintele traditionale, ele trebuie cumparate anual de la firma producatoare, impreuna cu erbicidul la care sunt rezistente (care distruge orice planta mai putin respectivul OMG). Deci planta modificata genetic contine o cantitate uriasa de erbicid. E o gluma povestea ca OMG ne ajuta sa folosim mai putine erbicide si pesticide.
* nu sunt o solutie contra foametei! Foametea din lume nu poate fi eradicata decat printr-o distributie diferita a alimentelor, prin limitarea saraciei si incetarea exploatarii tarilor sarace.
* sporesc problemele economice si sociale din tarile sarace sau in curs de dezvoltare – de obicei acolo sunt marile plantatii (India, Argentina, Mexic etc.). Fermierii sunt fermecati de costurile asa-zis reduse si de productivitatea mare a semintelor modificate genetic (idei foarte raspandite si in Romania de altfel.

sursa

Alte postari la tema:

Hrana noastra cea de toate zilele

Codex Alimenarius

Pentru sanatatea dumneavostra consumati cel putin 2 litri de apa pe zi ! – FALS !!!

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

2 Responses to Despre alimente nesanatoase si organisme modificate genetic

  1. Pingback: Cum sa renunti la mancarea nesanatoasa. Dependenta de alimente gustoase dar toxice (s17) | CE-I CU NOI?

  2. Pingback: Despre alimente nesanatoase si organisme modificate genetic | NewsInfo1000

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: