Hrana noastra cea de toate zilele


tumblr_m70ijsj8sy1route8

Consider ca orice persoana cu un minim de inteligenta si care doreste sa constientizeze ce se intampla in jur s-a intrebat cel putin odata de ce este nevoie sa consumam hrana artificiala, toxica si nesanatoasa in timp ce recoltele de cereale, legume, fructe, sunt destul de bogate si pot acoperii cererea populatiei. In ultimul timp, producatorii trebuie sa introduca in alimente aditivi si substante cangerigene sub pretextul pueril al conservarii hranei.

Ne-am obisnuit deja cu replici gen -cresterea masiva a populatiei – noile cerinte ale pietei – necesitatea diversificatii produselor, dar aceste „scuze puerile” pot fi demontate usor daca privim atent in jurul nostru.Studiile arata ca jumatate din hrana lumii este aruncata la gunoi nu neaaparat din cauza termenelor de valabilitate cat a aspectului lor care nu le face eligibile pentru un loc pe rafturi. Institutul de Inginerie Mecanica din Marea Britanie ne informeaza ca jumatate din mancarea lumii, adica peste doua miliarde de tone de alimente, ajunge sa fie aruncata la gunoi. Aceiasi specialistii sustin ca anual, in lume, sunt produse patru miliarde de tone de alimente si pana la 50 la suta din aceasta cantitate ajunge sa fie catalogata drept „deseu alimentar”.

Sistemul impus de catre anumiti industriasi avizi dupa putere si dupa bani a reusit sa convinga populatia acceptarea si uneori promovarea anumitor mancaruri gen fast food si junk food care, desi „sunt la moda” si „gustoase”, provoaca anual milioane de boli in intreaga lume. Copiii si adolescentii care consuma hrana de tip fast-food au un risc crescut de a suferi de astm sever, de rinita alergica si de eczema atopica, potrivit unui studiu international asupra alergiilor la copii. Slăbiciunea umană pentru simţul gustului, lipsa de control şi de voinţă în alegerea corectă a alimentaţiei, indolenţa şi mai ales ignoranţa au contribuit din plin la dezastrul actual în domeniul sănătăţii corporale, psihice şi mentale a fiinţei umane.

Informatiile sunt peste tot in jurul nostru. Raman uimit cum astfel de stiri sunt prezentate chiar de media corporatista iar oamenii nu ia in considerare informatia. Un nou exemplu ca manipularea este mai accentuata decat campaniile de informare si educare sau reeducare, unde e cazul. Concernuri precum McDonalds, KFC sau marii retaileri ce pun la dispozitie si comercializeaza o serie întreaga de produse la care primeaza doar forma sau ambalajul si mai putin sau deloc continutul, au provocat o decadere accentuata in planul sanatatii.

Si pentru ca elitele sunt intotdeauna primele informate asupra efectelor pe termen scurt sau lung al acestor „deseuri alimentare” legile create de catre acestea au fost facute in asa fel incat marea majoritate a oamenilor sa nu poata riposta, iar daca o fac efectele sunt de mica durata si fara a avea impact asupra celorlalti. producatorii au fost fortati sa sa aplice reguli lipsite de sens alterand alimentele si chimizandu-le fara a riposta prea mult. Odata ce profitul a fost pe masura asteptarilor, nici acestia, in mare parte, n-au mai dat interes sanatatii celor din jur. S-a ajuns ca in tarile „dezvoltate industrial”, omul dintr-o fiinta armonioasa si echilibrata din punct de vedere fizic si psihic sa reprezinte doar o masinarie in mana elitelor. Consumul de alimente toxice oboseste organismul mult mai repede distrugandu-i astfel resusrsele ce le are la dispozitie.

S-a ajuns la incredibila situatie de a nu mai putea sa gasesti pe piata larga, la prima mana, un aliment sanatos, pur şi natural. Laptele, de pilda, reprezinta o adevarată aventura în tehnica chimizarii şi manipularii unei substante initiale, astfel incat ea sa nu mai pastreze aproape nimic din resursele ei naturale. Te intrebi atunci în mod firesc: de ce toate acestea? de ce această nebunie a contrafacerii şi a sinteticului? Primesti raspunsul ca aceste legi şi reguli de fabricatie sunt menite sa asigure lipsa bolilor si sa ofere nutrientii necesari fiintei umane, dar adevarul este – si multe studii au demonstrat acest fapt – ca exact aceste alimente ce contin o serie intreaga de conservanti, coloranti si alte produse chimice toxice sunt cancerigene ori provoaca boli si multe alte probleme organismului uman. Tenul nesanatos, problemele de circulatie, imbatranirea prematura, durerile de tot felul, oboseala, supraponderabilitatea etc. reprezinta intr-o buna masura rezultatul alimentatiei ce contine astfel de produse nocive.

Aproape toata lumea stie ca pasteurizarea laptelui inseamnă a-l face, de fapt, mai puţin digerabil; pasteurizarea amplifica în schimb problemele legate de constipatie, de congestie a sinusurilor şi de probleme digestive. Toate acestea se datoreaza în special faptului ca la caldura, enzimele lactazei – care sunt prezente in laptele crud – sunt distruse şi nu mai pot ajuta la digestia lactozei. Strigator la cer, dar guvernul ne spune ca pasteurizarea laptelui (si prin urmare interzicerea comercializarii lui în forma cruda) este pentru protejarea sanatatii oamenilor! Iata insa ca guvernul nu considera la fel de nocive tigarile pe care le poti cumpara de la orice colt de strada si nici alcoolul ce abunda peste tot.

In realitate, toată această „miscare” este ceva specific pentru a asigura monopolul comercializarii laptelui de catre marea industrie a lactatelor. Mai nou se introduce aspartam in lapte, in iaurt si în produsele derivate, chiar daca există împotrivirea formala a organismului de control pentru a nu trece aspartamul pe etichete. Au gasit o metodă simplă: prin modificarea „definitiei laptelui”, astfel incat acesta sa fie facut sa „includa” şi aspartamul. Astfel, aspartamul nu mai trebuie trecut pe etichete, iar producatorii il pot folosi fara grija în comercializarea laptelui. Sigur, toate acestea se petrec si cu largul concurs al tembelismului şi ignorantei extraordinare a marii mase de oameni, dar chiar si asa este uluitor ce se petrece.

Ce inseamna OMG ? – Organism modificat genetic sau transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o plantă de cultură sau un animal aparent normal căruia, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică, i s-au transferat gene de la alte specii (plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane), pentru a-i conferi anumite proprietăți noi.

Ce inseamna organic? – “Alimentele organice sunt produse fara a folosi pesticide conventionale; fertilizatori realizati din ingrediente sintetice, fara folosirea bioingineriei sau radiatiei cu ioni.”
Ce sunt Produsele bio ? – Produsele bio-organice sunt compuse strict din plante și din ingrediente organice, care nu au fost modificate genetic și cărora nu li s-au adăugat alte produse chimice. Aceste produse, fie că sunt alimente bio, produse cosmetice bio, de îngrijire bio, de curățenie bio sau suplimente nutritive, reprezintă cea mai nouă tendință în ceea ce privește modul de a trăi sănătos.

Produsele certificate ecologic, bio/ecologic sau organic sunt termeni sinonimi. Folosirea lor depinde de termenul impus într-o anumită zonă geografică – de exemplu in spațiul anglo-saxon se folosește termenul de organic (inclusiv în S.U.A. și Canada), în spațiul german se folosește oficial termenul ökologisch („ecologic”), în timp ce în acelasi spațiu termenul bio se folosește în context de marketing pentru a desemna un produs ecologic certificat, iar în spațiul italian termenul folosit este cel de bio. Aceste produse pot fi caracterizate și sunt individualizate prin intermediul unor norme de producție și procesare codificate legislativ la nivel național sau, în cazul Uniunii Europene și S.U.A., la nivel comunitar.

Guvernul iese în fata mereu cu aceeasi „poezie” tampita : facem aceasta pentru a asigura sanatatea cetatenilor nostri si pentru ca viata lor sa fie in siguranta. Este insa cat se poate de clar ca guvernul nu va putea sau dori niciodata sa elimine riscul din viaţa oamenilor. In astfel de conditii, ce credit mai putem noi acorda guvernului, care nu doar ca ne minte, dar demonstreaza ca ne constrange si ne priveaza de drepturi elementare cetatenesti?

Singura sansa impotriva acestor norme, ce nu numai ca ingradesc libertatile de alegere dar sunt indreptate impotriva cetateanului de rand, este sa ne informam singuri din carti de specialitate, in general aparute inainte de 1990 sau chiar mai devreme. O alta forma de informare raman canalele alternative ce nu sunt afiliate marilor concerne internationale sau nationale. Ramane totusi o problema… In cursa pentru profit, anumite publicatii si site-uri de genul acesta publica uneori niste absurditati menite doar sa vanda. Cheia este sa facem diferenta intre o informatie impartasita cu noi si o informatie vanduta noua.

Alte postari la tema:

Codex Alimenarius

Aspartam – adevarul din spatele conspiratiei

Despre alimente nesanatoase si organisme modificate genetic

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

4 Responses to Hrana noastra cea de toate zilele

 1. ana says:

  Nota 10+ pt analiza si sinteza. Noi consumatorii poate avem reactii de impotrivire dar nu rezolvam nimic daca nu suntem uniti si bine reprezentati.

 2. ana says:

  un art. de actualitate
  sursa http://romanian.ruvr.ru/2013_04_04/Eticheta-greSita-Un-nou-scandal-alimentar-in-Europa/

  Un nou scandal a izbucnit pe piaţa europeană, de această dată legat de peşte. O treime din produsele alimentare marine din magazine şi restaurante nu corespunde informaţiilor de pe etichetă.
  Peştele scump este înlocuit cu peşte ieftin, de calitate inferioară. De exemplu, batogul sau eglefinul sunt înlocuite cu saidă sau pangasius. Doar preţul rămâne acelaşi.

  Cererea de peşte a crescut de câteva ori după scandalul legat de carne, când în întreaga Europă în loc de carne de vită s-a descoperit carne de cal. Vânzările de fructe de mare au crescut cu 20% în ultima lună. De acest lucru nu au putut să nu se folosească producătorii fără scrupule. Aproape întreaga producţie de peşte ei o cumpără din ţările asiatice pentru a face economii, explică Elena Şaroikina, directoarea Asociaţiei Naţionale de Securitate Genetică.

  „Vânzătorii se străduiesc să cumpere produse mai ieftine. Ei le cumpără în ţările mai puţin civilizate din punct de vedere al culturii business-ului. Foarte mult peşte vine din Asia. Iar acolo afacerile se desfăşoară după bunul plac. Iar pentru a vinde un produs, ei îi pun o altă etichetă, pentru a obţine mai mulţi bani”.

  Produsele marine congelate sunt transportate cu avionul în Frankfurt, de unde sunt distribuite în magazine. În acest transport în masă adesea ajung produse nu de cea mai bună calitate. Pentru a evita această înlocuire, este de dorit să se comande livrare separată. Însă nu toţi pot să-şi permită un astfel de serviciu, menţionează Aleksandr Baranov, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Securitate Genetică.

  „Transportul este scump. Transportarea peştelui în combine frigorifice este destul de dificilă şi costisitoare, cu atât mai mult în avioane. Şi doar restaurantele mari pot să-şi permită cumpărarea de peşte scump. Aceste restaurante sunt pentru clasa medie şi mai sus, nicidecum mai jos”.

  Tocmai de aceea, peştii scumpi sunt înlocuiţi cu alţii ieftini în fast-food-urile atât de iubite de europeni. Procesul de prelucrare este atât de dezvoltat că poate simţi diferenţa doar un specialist în domeniu, consideră Dmitri Ianin, preşedintele Confederaţiei Internaţionale a Societăţilor de Consum.

  „De exemplu, macroul poate fi procesat în aşa fel ca să semene cu file de anghilă, un sort de peşte mai scump. Totul este posibil: aromele, coloranţii îşi fac treaba. Probabil că această situaţie va continua, deoarece alimentele se scumpesc, iar producătorii au tot mai multe stimule să înlocuiască materia primă scumpă cu una ieftină”.

  Totodată, potrivit expertului, nu se poate face reetichetarea peştelui în decurs de o lună. Această situaţie, cel mai probabil, durează de câţiva ani, însă a fost depistată abia acum. În industria peştelui au loc afaceri mari, iar scopul lor principal este creşterea veniturilor producătorilor. În prezent, europenii se confruntă cu o mare problemă, afirmă Elena Şaroikina.

  „Europa s-a lovit de faptul că sistemul de control al producţiei importate are lipsuri. Întrucât scandalurile alimentare au loc în ultimul timp permanent, este clar că se va examina problematica respectivă şi se va încerca găsirea unui alt sistem de control pe piaţă”.

  Însă europenii trebuie să se grăbească cu luarea unei decizii. Exemplele de vânzare de produse de proastă calitate sunt tot mai dese, iar consumatorii au tot mai puţină încredere în furnizori. Cazurile legate de plăcinte cu carne, dar, de fapt, fără carne din Islanda, laptele toxic din Serbia, toxinele din caşcavalul spaniol şi carnea de cal din Europa devin un fenomen obişnuit în Europa. Specialiştii propun diferite căi de soluţionare a problemei: de la studierea detaliată a tuturor alimentelor din magazine până la o nouă etichetare a produselor. Trebuie rezolvată şi o altă problemă, la fel de importantă: recâştigarea încrederii consumatorilor.

 3. lidia says:

  Ce lapte să folosesc dacă cel din magazin e toxic ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.