Teorii despre reîncarnare


reincarnare2

Aparuta de timpuriu în unele doctrine religioase orientale, reîncarnarea a fascinat si continua sa fascineze mintea multor liberi cugetatori. Daca reîncarnarea este un principiu, o lege, o noima a vietii în Univers si daca este valabila pentru toate vietuitoarele, se întelege ca lantul revenirilor trebuie sa depaseasca simpla reproducere ciclica a speciilor prin si din ele însele. Peste toate trebuie sa existe un fond de spirite care revin în materia vie conform unor legi ce ramân excluse unei speculatii rationale.

Reincarnarea in diverse curente de gandire

Grecii

La baza acesteia se afla unele comunitati practicante ale religiei inspirate de Orfeu (orfismul), aparute in Grecia incepând cu secolul 6 î.C. Este vorba despre un sistem de credinta care asocia nemurirea sufletului cu ciclurile de reincarnari. Dupa ciclul nasterilor si roata destinului, existenta trupeasca e considerata ca o pedeapsa. Exilat in corp, sufletul trebuie sa scape de tristul destin al reincarnarilor si nu poate sa o faca decât prin asceza (adica prin abstinenta de la consumul de carne). Numerosi filozofi au fost marcati de aceste credinte, dar indiferent de forma pe care o ia doctrina lor, scopul ramâne acela de eliberare a sufletului. Incarnarea sufletului apare ca o pedeapsa pe care sufletul si-a atras-o prin propriile sale greseli; prin urmare reincarnarea functioneaza in acelasi timp ca o fatalitate de care trebuie sa te eliberezi si ca o sansa de eliberare. In orice caz, pentru ca aceasta eliberare sa intervina, e necesara o initiere religioasa sau o constientizare filozofica.

Hinduismul

Ideea de reincarnare se exprima cel mai pregnant in hinduism, cu toate ca si aici ea a trecut printr-o serie de reinterpretari. Cele mai vechi texte (Rigveda) nu pomenesc nimic despre aceasta idee. Abia in Upanisad, vechea teorie a platii a fuzionat cu ideea de reincarnare. Ca urmare, se pot observa unele influente reciproce intre religia originara, revolutia adusa de Upanisad, Baghadavad Gita si evlavia populara. In Upanisad, identificarea salutara a Sinelui (atman) cu Absolutul (brahman) nu poate avea loc decât daca Sinele o rupe cu ciclul infernal al existentei (samsara), adica cu sirul de reincarnari succesive. Salvarea inseamna oprirea revenirilor pe pamânt si nicidecum inmultirea numarului de reincarnari, cum pretind adeptii occidentali ai unui hinduism deformat. Nu e vorba aici de o noua nastere; omul se naste o singura data, dar nu moare cu adevarat: din reincarnare in reincarnare, el nu-si schimba decât trupul, pâna ce ajunge la adevarata libertate, in Nirvana. Principiul care dirijeaza calatoria dintr-un corp in altul este dorinta sau legea karmei. Scopul spiritualitatii hinduse este acela de eliberare de aceasta legatura karmica, pentru a se putea uni cu brahman. Prin Bakhti (curent de devotiune) se insista asupra harului divin ca unic mod de salvare. Omul nu este agentul propriei eliberari din ciclul reincarnarilor. Hinduismul culmineaza printr-o mistica a eliberarii, dar nu si prin explicarea raului si mortii prin reincarnare. Este aici o mare diferenta fata de ezoterismul occidental care se considera ca derivând din hinduism. Pentru Albert Schweitzer, aceasta mistica este legata de o negare a lumii, de o conceptie pesimista a existentei, foarte apropiata de cea greaca privind trupul inchisoare; aceasta idee este contemporana cu predominanta ideii de reincarnare, ea este de asemenea legata de o viziune pesimista a materiei si istoriei. Ideea de reincarnare este centrata total asupra omului si faptelor sale.

Buddhismul

Ca si hinduismul, crede in existenta unei relatii strânse intre reincarnare si legea karmei. Sunt totusi numeroase diferente fata de hinduism: Privind conceptia eliberarii omul se poate elibera singur de lume si de suferinta. Terapia se bazeaza pe critica iluziilor legate de dorinta si pe renuntare; ea propune un demers mai putin mistic, cat psihologic. Accentul nu este pus pe fuziunea cu brahman, ci pe detasarea care conduce la Nirvana, inteles ca o privatiune de orice dorinta, ca un calm desavârsit. Non-permanenta sufletului; continuitatea subiectului uman nu este decât iluzie si aparenta. Nu se are in vedere nemurirea sufletului. Sufletul este un flux, o curgere, o transformare neîncetata. Doar curgerea vietii pare sa asigure continuitatea reincarnarilor. Nirvana: in budismul clasic este definit intr-o maniera negativa. El nu este de fapt nimic, nu este un loc, el exprima starea de eliberare, de non-dorinta. Dar anumite secte il vad ca pe locul de beatitudine, de fericire deplina atinsa la sfârsitul procesului de eliberare de catre individul care a trecut printr-o serie de reincarnari.

Iudaismul

Ideea vietii eterne i-a fost straina si iudaismului, pe indelungi perioade din istoria sa. Abia cand rabinii au venit in contact cu filosofia greaca, in epoca din jurul nasterii lui Hristos, unii dintre ei au inceput sa vorbeasca despre nemurire. Pe acest fundal filosofico-religios a aparut, in cele din urma, crestinismul. El sustine existenta unui suflet nemuritor, dar care nu poate fi despartit de trup. Dupa invierea lui Iisus, mormantul a ramas gol. Astfel, crestinii din primele veacuri sperau ca, in ziua judecatii de apoi, si corpurile lor se vor ridica din tarana. Dimpotriva, teologia moderna vede reinvierea mai curand ca pe un proces care incepe deja din existenta pamanteasca, pentru a se desavarsi in moarte.

Crestinism

În lumea crestina reîncarnarea n-a constituit o problema vreme de peste o jumatate de mileniu. Dar în anul 533, când a avut loc celebrul Conciliu (al 5-lea) de la Constantinopol, principiul reîncarnarii a fost reconsiderat. O afirmatie din acel moment are caracterul unei anateme, care si-a pastrat puterea pâna azi în lumea crestina: Cine afirma preexistenta sufletului si restauratia monstruoasa care rezulta de aici este blestemat! Vom observa imediat uriasa contradictie ce se desprinde din afirmarea principiului reîncarnarii si blestemul care însoteste aceasta misterioasa lege. Pe de o parte reîncarnarea a fost considerata ca o necesitate a evolutiei continue a fiintei umane si, totodata, ca un act justitiar de natura karmatica, iar pe de alta, acelasi principiu este considerat o „restauratie monstruoasa” Controlul reîncarnarii Sa se fi modificat, în secolul al VI-lea al erei noastre, o conceptie care a calatorit sute si mii de ani pâna la Conciliul de la Constantinopol?
Interzicerea acestui principiu apartine cu precadere unei hotarâri împaratesti. Se stie ca împaratul Justinian, din motive azi pierdute în sensul lor profund, a influentat cu severitate Conciliul de la Constantinopol, din anul 533. Motivul acestui act drastic a fost, probabil, unul prin excelenta crestin.
În secolele care au urmat, credinta reîncarnarii a fost înabusita în lumea crestina. S-a afirmat ca amnezia reîncarnatilor ar fi o risipa irationala de obsesii si iluzii. Iar daca presupunem ca amnezia reîncarnatiilor ar putea fi o forma de protectie pentru reîncarnat, atunci motivatia este de asemenea inconsistenta. Un alt motiv de suspiciune fata de principiul reîncarnarii s-a formulat cu ajutorul statisticii demografice. De ce numai o parte din oameni se reîncarneaza, ce anume îi face pe acei oameni proprii principiului reîncarnarii, iar pe ceilalti improprii? Sau, de ce anumite structuri psihice inferioare, încarnate în animale (dupa unele doctrine) trebuie sa atinga un nivel de evolutie ulterioara pornind chiar de la aceasta conditie? Este oare nevoie de dobândirea constiintei de om prin peregrinarea într-un animal? Aceste consideratii au încurcat si mai mult dezbaterile seculare despre reîncarnare. Cu toate acestea, numerosi carturari, filozofi si chiar cercuri crestine au fost si sunt si azi adepti ai principiului reîncarnarii. Giordano Bruno a fost ars pe rug de inchizitie si din cauza credintei sale în reîncarnare. Balzac, Flaubert, Goethe, Hugo, Schopenhauer, Tolstoi, Voltaire, Wagner, Whitman si multi altii au fost convinsi ca principiul reîncarnarii este firesc în lumea naturii si a spiritualitatii universale…

Alte curente de gandire:

Gnosticismul: este o ipoteza iudeo-crestina alcatuita din mai multe curente crestine aparute in cursul celui de al doilea secol dupa Cristos. Printre altele, aceasta ipoteza atribuie lui Cristos teoria dupa care Ioan Botezatorul ar fi fost Ilie reincarnat.
Cabala ebraica: exista din vremea celui de al doilea secol dupa Cristos, dar propasirea ei s-a facut intre sec. 13-16. Este o teosofie in forma ebraica. Cabalistii nu sunt toti de acord asupra ideii de reincarnare. Sunt multe adaptari succesive, care dau impresia de a te gasi in fata unei compilari doctrinare, in care reincarnarea isi joaca rolul in functie de problemele care se ivesc in constiinta populara.
Filozofii moderni: Ideea de reincarnare a atras mult o serie de filozofi moderni. Pentru Lessing (1729-1781), aceasta constituie o ipoteza, pentru Arthur Schopenhauer (1786-1860), ea este un element important al unei filozofii extrem de pesimiste (care ar putea fi prezentata ca o filozofie a plictiselii).
Spiritismul: Reincarnarea se regaseste in curentul spiritist al lui Allan Kardec (1804-1869). Influenta sa a fost foarte mare in sec.19 si se mai pastreaza inca reminiscente importante in Brazilia si Filipine.
Antropozofia: Rudolf Steiner (1861-1929), fondatorul antropozofiei a trecut prin initierea Rozcrucienilor. Se observa la el, ca in toate teoriile moderne ale reincarnarii, o deplasare de accente si chiar o rasturnare completa a sensului reincarnarii. Pentru hindus, scopul era de a fi eliberat de fatalitatea reincarnarilor. Pentru Rudolf Steiner, reincarnarea nu mai este o lege ingrozitoare a existentei, de care ar trebui sa se elibereze, ci devine un instrument pozitiv, indispensabil dezvoltarii spiritualitatii si a libertatii. Nasterea intr-un corp este ceva minunat in sensul biblic al creatiei omului dupa chipul lui Dumnezeu. Ceea ce alieneaza omul, nu este trupul sau, ci atitudinea in fata vietii. Suferinta legata de karma destinului provine dintr-o nepotrivire a sufletului fata de posibilitatile pe care i le ofera viata actuala. Sufletul trebuie sa fie eliberat de aceasta nepotrivire, dar nu de corp. Aceasta conceptie este legata de evolutionismul si ideea de progres a lui Steiner. Pentru Rudolf Steiner, Cristos constituie impulsul central si hotarîtor al istoriei mondiale.

Dilemele Reîncarnarii

Cum sa ne convingem ca mortii îi urmeaza renasterea? Doctrinele despre renastere au la baza principiul reîncarnarii. Suntem de acord, într-adevar, ca o data stins din viata, corpul material nu mai poate fi organizat; el îsi pierde constiinta, functiile si se transforma într-o masa de miliarde de atomi. Ideea mai noua este ca aceste miliarde de atomi sunt operationali, chiar daca ei nu mai apartin unei constiinte a corpului fizic. S-a convenit, prin traditie si prin participarea unor initiati, ca beneficiem de fapt de trei corpuri care ne includ destinul. Corpul astral, corpul eteric si corpul mental. Pentru un anumit timp, toate cele trei corpuri ramân unite.

În acest rastimp constiinta rememoreaza existenta din urma în toate detaliile ei. Este o perioada a tuturor amintirilor, dar rulate diferit de modul în care le percepem în viata în corpul fizic. Este vorba de amintiri care par sa ni se restituie „de la sine” prin calitatea lor spirituala, morala, caracteriala. Daca am transmis unei fiinte iubire în timpul vietii, acest sentiment ni se va restitui înmiit! Bilantul se face spontan, în functie de calitatea vietii traite. Nu putem evita acest bilant si nu putem trisa. Nu putem fi absolviti de acea memorie a vietii. Daca am urât în viata, indiferent pe cine si cum, împotriva noastra se va întoarce ura aceea din timpul vietii; numai ca o vom retrai, ca si iubirea, înmiit! La fel se întâmpla si cu raul produs asupra cuiva si cu toate actele sau faptele negative…
Exista o ipoteza moderna în legatura cu aceasta regula a rasplatirii dupa moarte cu propriile noastre fapte si gânduri – ipoteza se refera la identificarea în acest aspect a iadului. Altfel spus, iadul este prezent în noi însine si îl vom îndura în eternitate precum l-am construit într-o viata. Deci problema constiintei este una ce depaseste cadrul filozofiei ezoterice sau al doctrinelor spirituale; este problema calitatii noastre spirituale în raport cu o dimensiune sacra si cosmica ce ne refuza altfel decât purificati…

Eul nostru care este atât de corect, de riguros, de fidel adevarului încât nimic din ce am fost cândva nu se pierde si nu se ascunde. De unde si remarca populara bine cunoscuta: „De-as mai trai o data, as sti ce trebuie sa fac”. Necesitatea retrairii pentru tot felul de corectii în urma unei experiente în corpul fizic pare sa fie de natura ancestrala; este, parca, o enzima care sugereaza existenta purificarii ca fapt posibil si necesar. Eul este acela care se regaseste în complexul vietii spirituale, eul evolueaza un rastimp, pâna când apare momentul cosmic potrivit ca sa reintre în circuitul vietii în alt corp material. Reîncarnarea eului este si ea de mai multe feluri, prin dorinta, prin mandat ceresc si, exista si aceasta varianta, reîntruparea drept pedeapsa!

Subconstientul pastreaza din trecutul nostru evenimente, întâmplari si fapte, care însa ne ramân neidentificate de-a lungul vietii tocmai pentru ca desfasurarea concreta a existentei actuale nu ne permite o dispersare libera în trecut, ci doar prin anumite practici si tehnici oculte. Nu este posibil sa ne amintim vietile anterioare ca pe niste cronici lizibile formulate de un martor, de asemenea, nevazut. Iar daca printr-o minune am receptiona coerent si corect propria noastra autobiografie din alte vieti, cu siguranta ca nu i-am putea supravietui acestui eveniment. Amnezia totala sau partiala este forma de protectie de care beneficiem în viata concreta fata de vietile anterioare.

Sunt citate cazuri când prin regresie hipnotica au fost plasate persoane dornice de un asemenea experiment, în vietile lor anterioare. Rezultatele comunicate sunt adeseori pline de dramatism. S-au retinut situatii când oameni la locul lor în actuala viata, s-au vizualizat ca ucigasi, hoti, raufacatori în alte vieti. Traumele produse de astfel de experiente se pare ca nu au mai putut fi tratate cu nimic. S-a impus apoi solutia ca persoanele care vor sa participe la astfel de experiente sa fie pregatite dinainte pentru a le suporta. Dar întâlnirea cu o „alta realitate legata de aceeasi identitate” nu a putut fi temperata sub aspect moral si de constiinta. S-a inoculat teoria ca n-ar avea nici o importanta ce s-a întâmplat în alta viata, important este ce face acum, în viata aceasta. Dar nici aceasta sugestie nu a putut fi retinuta drept un calmant spiritual. De aceea în Occident s-a impus afirmatia ca toate problemele, mici sau mari, trebuie sa le rezolvi tu însuti, singur, si sa nu devii dependent de altcineva. Aceasta abordare este total diferita de doctrina orientala, care cere în experiente legate de reîncarnare prezenta unui maestru spiritual coordonator si conducator…

Consecinta: moartea nu este, de fapt, extinctie, ci o trecere catre urmatoarea etapa de evolutie, care poate fi mai placuta sau mai neplacuta, in functie de faptele, intentiile si gandurile individului…

Layer 1

Articol editat aparut prima data in Revista Magazin si Adanima.

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

25 Responses to Teorii despre reîncarnare

 1. totulpentrusuflet says:

  Reblogged this on totul pentru suflet.

  • mihaela says:

   eu nu am crezut in reincarnare decat dupa ce mi s-a intamplat ceva ciudat legat de asta . mi s-a intamplat de mai multe ori . nu am apelat niciodata la hipnoza pentru ca nu cred in asa ceva. mie mi s-a intamplat pur si simplu

   • Andrei says:

    Ce s-a intamplat exact? Daca vrei sa impartasesti experientele. Caut argumente sa ma conving . Multumesc

 2. bughi_msg says:

  Bine studiat articolul si exact cat trebuie astfel incat cititorul neinteresat de domeniu sa nu se plictiseasca:-).
  Recomand „Din taintele Vietii si ale Universului” de Scarlat Demetrescu !

 3. nicolae says:

  Reincarnarea e o minciuna demonica..Evrei cap.9 cu vers 27 ca dupa moarte vine judecata lui Dumnezeu .Prin regresie hipnotica intri in dialog cu dracii care-si bat joc de oameni si rad de ei,cum ca au fost nu stiu cine sau nu stiu ce .

  • Cristian says:

   Iar tu esti foarte convins de asta doar pentru ca scrie intr-o singura carte (care mai si aduce dovezi despre reincarnare despre care nu voi vorbi acum) insa nu iei in calcul alte multe stravechi invataturi si credinte, mult mai vechi decat aceasta colectie de povesti numita biblie. Daca te nasteai in India ce mai ziceai ? Ne credem minunati in tarisoara asta de 2 lei si nu mai vedem esenta lucrurilor…

   • Andrei says:

    As fi interesat despre dovezile pro reincarnare din biblie. Poti te rog sa faci un articol cu asa ceva sau sa dai resurse? Multumesc

 4. nicolae says:

  Despre o singura persoana se spune ca a murit pentru pacatele omenirii,si marea minune e ca poti crede ce scrie in acea carte.Credinta te elibereaza pe deplin si-ti da certitudinea,garantia ca esti iertat si ca ai viata vesnica si ca vei primi un alt trup la inviere.Daca ma nasteam in india nu stiu ce faceam dar daca auzeam de Isus si credeam ,se intampla acelasi fenomen care se intampla si azi cu cei din india care cred in mantuirea lui Isus si se pocaiesc.

  • Mehrzad says:

   Eu iti recomand sa mai pui mana si sa mai citesti si tu alte carti despre alte religii monoteiste si nu numai… dogma asta strica oamenirea! Poti foarte bine sa ramai in lumea ta intunecata si sa crezi in „crede si nu cerceta”!

 5. Andrei says:

  As vrea sa cred in reincarnare dar nu are sens. Sunt multe lucruri pe care nu ni le explicam dar universul e logic impreuna cu legile lui. Daca exista reincarnare cum putem explica cresterea populatiei? Ok, avem copii, dar imi este greu sa cred ca copilul meu e un produs reincarnat. De obicei seamana fizic cu parintii din moment ce ei l-au plasmuit dar ce sens ar avea sa aiba un suflet existent, care s-a mai perindat de n ori etc (mai degraba pot sa cred ca sufletul lui ar fi influentat de conditia parintilor). Nu are sens nici spiritual, nu se face dreptate.
  Hipnoza sau deja vu nu explica nimic, mai degraba cred ca omul adus in transa poate aduce la suprafata chestiuni din subconstient, imagini, carti citite sau chiar experiente transmise de catre inaintasi dar nu neaparat traite.
  Vreau un argument solid care sa ma faca sa gandesc ca reincarnarea ar putea exista. Multumesc

  • Cristian says:

   Cand este vorba despre orice credinta argumentele solide nu prea intra in peisaj … tocmai de asta cred ca se numeste „credinta”.

   • Andrei says:

    Multumesc Cristian pentru modul elegant prin care eviti un raspuns direct. Acum nu ma astept sa rezolvam problema reincarnarii in comentariile din aceasta pagina dar totusi ai putea sa-mi dai un fir, ma gandesc ca ai mai multe argumente din moment ce impartasesti aceast concept.

    Nu cred ca totul se rezuma la credinta. Spre exemplu credinta in Dumnezeu e foarte logica si nu cred ca ai nevoie de credinta ca sa crezi – pur si simplu trebuie sa fii un simplu observator la spectacolul lumii si universului ce ne inconjoara ca sa iti dai seama ca nimic nu este intamplator ci toate legile sunt cu precizie stabilite si calculate de catre o inteligenta superioara, un creator, pe care noi il numim Dumnezeu. Noi il pecepem diferit (popoare sau natiuni etc) dar este evident ca exista.

    Pe aceiasi linie poti sa-mi dai un argument care sa nu implice neaparat credinta la modul in care ai definit-o sau pur si simplu sa-mi spui opinia ta referitor la ceea ce am zis in comentariul anterior unde am incercat sa-mi explic ca teoria reincarnarii nu poate sta in picioare prin simplul fapt ca contravine unor legi de bun simt din aceasta lume.
    Ideea ar fi ca indiferent daca gasim ceva solid sau logic in explicarea reincarnarii sau pur si simplu doar o teorie asumata prin credinta, aceastea nu trebuie sa anuleze concepte solide si explicabile din viata noastra. Care e parerea ta?

  • Diocletian says:

   Iti relatez o experienta personala.Inca din studentie cu multe nopti nedormite,excesuri etc.si ulterior(activitate profesionala extenuanta,stress si”viata traita intens”am trait fenomenul de paralizie la trezirea din somn cand constiinta este clara,perceptiile idem dar nu te poti misca o perioada de timp,1-3minute.La inceput te panichezi…pana te obisnuiesti.Fenomenul e cunoscut de medicina(vezi documentarul”The phase”.Interesanta este perceptia vizuala marita,depasind 180 grd.,detaliata ,desi fiind”paralizat”nu iti poti roti ochii deschisi prin camera. Apoi am trait spectaculosul fenomen de”decorpralizare”care dintr-un ateu incrancenat,dawinist convins m-a transformat intr-un agnostic moderat si cercetator asiduu al fenomenelor paranormale.A fost un singur episod cand trezindu-ma,priveam in camera si auzeam un”fasait”dupa care am realizat ca ma ridicam”pe sezut”,incet,desi nu intentionam asta.Curios,asistam cum ma ridicam involuntar vazand si tablia patului pe care”ma sprijineam”in ascensiunea lenta.Contrariat de ridicarea involuntara am privit in jos si in semi-obscuritatea serii am vazut”sub mine”la aprox.1-1/2 metri un fel de mumie intunecata,stranie,cu care nu aveam nicio legatura,imi starnea chiar repulsie.Surprins,am intuit totusica este corpul meu material pe care insa il simteam strain,mai strain decat dulapul din apropiere.Cand am formulat gandul ca mumia este corpul meu,instantaneu”m-am prabusit in el”,senzatia fiind similara cu o cadere pe spate pe o saltea moale.Initial m-am simtit”prizonier”,ca intr-o lada careia ii inchizi capacul.Simteam o presiune,comprimare uniforma,neplacuta,similara incaltarii unui pantof cu 1-2 numere mai mic.Senzatia accentuata de inconfort in propriul corp a durat ceva vreme.Pentru mine a fost cel mai formidabil”eveniment”trait in aceasta viata care mi-a afectat conceptiile,principiile materialiste grosiere,o revelatie unica.Asa ca expresia”visezi la nemurirea sufletului”aruncata”la misto”vreunuia cu aer absent are conotatii nebanuite de mistocarul de rand si intelectualul calat pe convingeri”stiintifice”oficiale.

 6. mihaela says:

  fata mea cand avea trei ani , mi-a spus ca ea si-a ales parintii. avea doar trei ani si intr-o zi mi spus….. sti ca eu te-am ales pe tine si pe tata ? cum ne-ai ales ? eeeee , a zis de acolo de sus ! de unde de sus ? am intrebat-o si mi zis din cer ! am ramas fera cuvinte si m-a apucat frica . asta se intampla pri anul 1989. am intrebat-o acum , daca-si mai aduce aminte . mi-a zis ca da si ca nu vrea sa mai vorbeasca despre asta . avea doar trei ani …

 7. Cristian says:

  Andrei, sunt destul de multe cazuri cu „dovezi” despre reincarnare. Oameni care la varste fragede (5-8 ani) cunosc o limba straina pe care nu aveau unde sa o invete, amitiri ale acestora din perioade diferite, verificate in prealabil, amintiri scoase la iveala prin hipnoza, etc. Daca vrei sa cauti dovezi ale reicarnarii probabil ca nu o sa gasesti asa cum nici dovezile ce sprijina Biblia nu au fost descoperite. Imi aduc aminte de un neurochirirg american ( din pacate nu-mi amintesc numele) care a vrut sa demonstreze ca nu exista moarte clinica si ca totul este in mintea noastra. Dupa ce a studiat sute de cazuri a scris o carte in care demonstreaza EXISTENTA vietii de dupa moarte. Am sa revin cu un comentariu cand voi afla despre cine e vorba si numele cartii. Nu vreau sa conving pe nimeni intr-o anumita directie si nici sa denigrez credintele nimanui, atata timp cat ale mele sunt respectate.

 8. Axinte Iulian says:

  Sincer sa fiu nu stiu daca exista reincarnare sau nu. Ar fi cumplit sa existe asa ceva. Cred doar ca aceasta viata este un test, cineva ne testeaza, ne studiaza mai bine spus. Probabil in orice religie exista un sambure de adevar, asa cum exista in orice minciuna. Cel mai corect spus adevarul iese tot timpul la iveala. Este greu sa ascunzi ceva, sunt zeci, sute, mii si milioane de ochi atintiti tot timpul asupra fiecaruia dintre noi, asa cum exista si constiinta. Fara constiinta ar exista minciuna fara adevar. Dar se pare ca suntem nascuti ca fiinte de lumina, de adevar, cu toate ca ne place si raul. La majoritatea raul nu tine, poti ura un om, dar la un moment dat parca poti sa-l si ierti. Cred ca suntem guvernati de imperiul luminii si al adevarului, si tocmai de aia cred ca cineva ne testeaza in aceasta viata. Reincarnare poate nu exista, dar probabilul sufletul trece dintr-o stare in alta. Cateodata oamenii simt o stare de bine, de pace de impacare cu cei din jur si atunci realizezi ca comunicam cu cineva care ne-a creat sau unde vrem sa ajungem. De asemenea ura si rautatea se estompeaza cu trecerea timpului, de aici rezulta si faptul ca noi suntem creatie divina.
  In fine, asta simt eu, toti simtim cate ceva, dar presupun si probabil simt in oarecare masura ca exista un creator deoarece totul este prea ordonat in univers si pe planeta noastra. Este un asa zis haos ordonat. Haosul acela ordonat este tocmai imperfectiunea perfecta….nu stiu cum sa explic…..e greu sa simti si sa nu poti explica. Oricum nu sunt medium, doar simt anumite lucruri asa cum toti avem trairi interioare. Oricum, este absurd sa zicem ca nu mai exista nimic dupa viata. Daca ar fi asa noi nu am mai trai, noi nu am mai avea constiinta.

  Si acum sa povestesc un lucru, ceva foarte important, care trebuie spus.

  In 2008, mai exact in noaptea de revelion am venit de la petrecerea de anul nou si m-am pus in pat cu sotia mea. Asta era la 3 luni dupa moartea bunicii mele, o femeie foarte credincioasa, buna si la care tineam nu mult ci enorm de mult.
  stateam in pat si la un moment dat am auzit un clopetel si un ras de copil. Rasul era al unui copil mic si semana cu un ras de copilas de cateva luni care rade foarte dragalas, exact asa cum radeau si copii mei cand erau asa mici. Sincer? Ca sa nu ziceti ca eram credincios sa u cine stie ce, chiar imi placea golania, urlam, injuram eram ticalos de-a binelea. In momentul ala mi-a stat inima si am intrebat-o si pe sotia mea daca a auzit. Si ca raspuns mi-a povestit si ea ce a auzit. Auzise acelasi lucru. Si ca sa fie totul si mai complicat si cu semn de intrebare, sunetul s-a auzit undeva de langa geam, si cum camera era la parter te puteai gandi ca o fi trecut cineva pe drum. Oricum, nu s-a dus nimeni la geam sa vada…..ramai mut in situatii din astea.
  Si totusi, iarna fiind, ger si zapada inghetata pe jos, s-ar fi auzit niste pasi si probabil si alte voci. Dar in afara de asta nu s-a mai auzit nimic, nici pasi, nici voci. Astfel ca ramane o nelamurire, a fost real? Dar la fix 9 luni a venit pe lume si copilul. Asta cum mai e ? Prea multe coincidente. Eu cred ca cel care ne-a creat ne da semne, unii le vedem, altii nu.Probabil si daca o fi sot cineva dar noi nu i-am vazut ci doar i-am auzit si la 9 luni in luna septembrie a venit pe lume primul copil, e clar ca a fost un semn. Si multe alte semne care se intampla zi de zi, si poate le ignoram. Oricum cine ne-a creat nu se face vazut, probabil trebuie sa-l vedem noi, sa-l cunoastem noi si asta doar prin forta noastra interioara.

  Cam atat, nu-s pocait, nu credeam nici in dumnezeu, dar uite ca in viata este o zicala. E usor sa fii ateu atunci cand ai succes si bani, dar pe patul mortii este foarte dificil sa fii ateu.

  Cat despre reincarnare……….nu pot spune nimic, posibil sa existe pentru unii, posibil sa nu existe pentru altii, deoarece niciunul dintre noi nu suntem la fel si nu stim cu exactitate ce ne asteapta. Oricum dupa moarte cu siguranta exista continuitate. Este greu de dat cu parerea. Nici semnele care le primim nu sunt extrem de clare. Singurul adevar este constiinta.

 9. Alina says:

  Cristian, chiar sunt curioasa de cartea de care ai pomenit, te rog sa postezi, cand gasesti, titlul si autorul acesteia. Chiar sunt foarte interesata de subiect.
  Sunt 100% convinsa ca reincarnarea exista….

  • Andrei says:

   Un argument? O idee? care sa sprijine procentul …va rog

   • Cristian says:
 10. ionut says:

  dar nu trebuiesc dovezi solide si argumente cum ca ar exista reincarnarea!ori ce om cu minim de logica poate sa realizeze ca viata unei constiinte,suflet nu poate fi atat de scurta gandindu-se la complexitatea omului,cum sa te gandesti ca un om,atat de perfect creeat de creator,evident,traieste un minut,sau mai putin,ex un copil care moare imediat dupa nastere,atat e viata lui?adica a aparut un suflet intr-un corp si dupa un minut s-a terminat totul?nu e clar ca trece in alta etapa de evolutie?

 11. Miruna says:

  Reîncarnarea este doar o minciuna frumoasă, iar in spatele ei se afla un ,,adevăr” obscur apărut din timpuri străvechi care serveşte omului cu un scop exact (distragerea de la adevaratele valori ale vietii). Credeți ca o doctrină cu radăcini mai vechi relevă adevarul?! Nici pe departe! Iisus a venit cu un scop pentru mântuirea noastra, iar daca noi ne-am putea mântui singuri care ar mai fi scopul lui? Exact, nu ar mai exista unul. Spre exemplu ce ne invață doctrinele occidentale (yoga) cu cât faci mai multe asane (posturi corporale), meditezi mai mult, cu atât eşti mai aproape de a te elibera de legea karmica. Deci, intr-un cuvant ne îndepartează de la realitate, învațându-ne ca aceasta este o ILUZIE, iar omul modern crede lucrul acesta din pura dezinformare. Nu poți sa-ti formezi un principiu solid despre viata atata timp cat nu te informezi. Dar oare de ce vedetele de la Hollywood fac yoga? De ce yoga se baga obligatoriu in şcolile americane? De ce noua religie (NEW AGE) acceptă toate religiile mai putin creştinismul?! De fraieri, nu? Cred ca ar trebui să observati si ce presupune creştinismul mai ales ca in şcolile americane biblia este interzisă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.