Despre manipularea colectivă și societatea modernă
13 mai 2013 13 comentarii
Ultimul lucru pe care peștele l-ar observa vreodată în habitatul său este apa. În mod similar, cele mai evidente și puternice realități ale culturii noastre umane pare, de asemenea, să fie de nerecunoscut. Societatea vrea oameni slabi și dependenți, pentru că asta dă puterea celor care conduc această lume. Dacă oamenii ar fi cu adevărat liberi și independenți, nu ar avea nevoie de elite sau guvernatori. Omul obișnuit este programat să se supună autorității, să se supună regulilor fără să pună întrebări.
Trebuie să ne conformăm. Suntem programați să ne îndatorăm prin cărți de credit, ipoteci, asigurări, rate. Clasa de jos este programată să fie dependentă de guvern sau să lucreze pentru el. Mănâncă fast-food și devin obezi și diabetici. Cred apoi că înrolarea este scăparea. Fetele sunt programate să rămâna însărcinate devreme. Politica este privită ca o pierdere de vreme, iar timpul este umplut cu distracții. Clasa de mijloc este pregatită pentru job-urile din corporații. Sunt băgați în datorii pentru a avea acces la “visul american”. Programați să vadă în obiecte un statut social, iar mijlocul de a-l avea, prin îndatorare. Excelează la repetarea informațiilor pentru accesul academic, și la vorbe pentru motive politice sau financiare. Corporațiile rup relațiile locale dintre oameni, creând o prăpastie între ei și rădăcinile lor. Sistemul este proiectat special doar pentru ca noi să fim suficienți de capabili să le manevrăm utilajele și să le facem birocrația. Dar nu suficienți de inteligenți pentru a ne pune întrebarea dacă asta este cu adevărat cel mai bun sistem pentru noi.
Societatea noastră produce narcisism patologic în masă. Fascinația față de celebrități. Frica de competiție. Inabilitatea de a crede. Relații personale efemere și superficiale. Cine beneficiază de asta? Puterea colectivă. În adâncul nostru știm că nu ne vom descurca. N-i se introduc “salvatori” care nu vor schimba sistemul sau rezolva problemele. Viitorul nu este sigur. Generația mea va fi prima generație care nu va avea același standard ridicat ca precedenta.
Din păcate așa a fost proiectat să se întâmple. Toată viața am fost programați să ne modelăm alegerile personale conform cerințelor societății. Asta poate veni sub forma autorității părinților, regulilor școlare, presiunile sociale sau legile și reglementările guvernului. Când ajungem adulți suntem deja prizonierii propriilor reglementări. Recunoaștem simptomele: nesiguranța pe noi înșine,lipsa de respect pentru persoana noastră, lipsa motivației personale, lipsa de idei originale. Credem că știm cauza acestor probleme: părinții, sistemul educațional, media, șefu’, etc. În realitate ele sunt victimele aceleiași dinamici.
Pe măsură ce opresiunea acaparează toate sectoarele vieţii, revolta ia forma unui război social. Manifestaţiile reapar, anunţând revoluţia ce va veni. Distrugerea societăţii totalitare de piaţă nu este o chestie de opţiune, ci este o necesitate, într-o lume care se ştie condamnată. Deoarece puterea este pretudindeni, ea trebuie combătută oricând şi oriunde. Reinventarea limbajului, revoluţionarea permanentă a vieţii cotidiene, nesupunerea şi rezistenţa reprezintă elementele cheie ale revoltei împotriva ordinii stabilite. Dar pentru ca din această revoltă să ia naştere o revoluţie, trebuie ca subiectivităţile să se unească într-un front comun. Trebuie să lucrăm la unirea tuturor forţelor revoluţionare. Asta nu se poate face decât pornind de la conştiinţa eşecurilor noastre trecute. Nici reformismul steril, nici birocraţia totalitară nu pot reprezenta soluţii la insatisfacţia noastră. Este necesar să inventăm noi forme de organizare şi de luptă.
Astăzi trăim într-un ocean cu valuri enorme de obsesii ale statutului – materialism, vanitate, egou și consumism. Viețile noastre au devenit foarte definite nu prin gândurile noastre productive, contribuții sociale și bună voință, ci printr-un set de superficialitate, delir de asociații cu țesătura societății noastre, care radiază acum un romantism ieftin, conectat la concurența zadarnică, consumul ostentativ și dependențele nevrotice de multe ori referitoare la frumusețea fizică, statut și bogăție superficială. Într-adevăr, este o conformitate socială deghizată ca individualism, cu virtuți de echilibru, inteligență, pace, sănătate publică și creativitate adevărată lăsate să lâncezească pe margine.
Alte postari similare:
Pingback: Lista colectie citate zicale motto-uri celebre educative, chestii in care cred si dupa care actionez in viata. Emilian, blog Ce-i cu noi? (edu24) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
Pingback: Review on Romania – situatia dezastruoasa a României in prezent, anul 2013, probleme economie, ecologie, politica si societate (pol119) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
DE FAPT UN ADEVARAT AUTISM SOCIAL
Pingback: Despre manipularea colectivă și societatea modernă | .::: CALIN ADRIAN :::.
Auzi, vad ca vrei revolutii, rasturnarea sistemului democratic. Ma pasionau articolele tale, dar acum risti sa ai blogul inchis pentru instigarea maselor la revolta. Cat de curand te reclam si conform legilor statului roman, ca prima actiune va fi sa stergi acest articol – refuzul ducand la inchiderea temporara ca in final inchiderea permanenta a blogului in cauza.
🙂 abia astept !!!
Reblogged this on .
As vrea sa-i raspund lui,,Dom’Presedinte”(probabil presedinte de C.A.P.).Stimate ,,domn”,confunzi libertatea de exprimare cu instigarea maselor la revolta(vai de capul tau).Pune mana si mai citeste si altceva decat ,,almanahe” si literatura comunista!Probabil asa ti-ai activat dorinta asta viscerala de a reclama pe cineva.Vezi-ti de viata ta searbada si lasa-i pe ceilalti sa traiasca si sa gandeasca cum vor ei!Cu respect………Mitu’Necioplitu’
Slab de tot articolul! Si comentariile deasemenea. (in afara de al meu. Care tot slab poate sa para unui mai bine informat.) Sa vedem: inca din primul alineat porneste cu doua idei fara sens: pestele ar observa ca ultim lucru APA! Ai vorbit matale cu pestele si ti-a spus el asta? Slabule! Asta ar fi primul lucru care l-ar deranja daca APA nu ar fi cum trebuie! Daca aerul pe care il respiri ar fi nasol tu l-ai ignora? A doua idee fara inteles este ca oamenii liberi nu ar avea nevoie de elite sau guvernatori? HUH? Esti tu sigur? Slabule! Oamenii au nevoie de elite! Elitele exista dintotdeauna si in orice domeniu si nu trebuie sa le contestam valoarea ca nu are sens! Ce ar insemna lumea fara ELITE? Tu nu vezi ca natura este constituita pe ELITE? Supravietuieste si conduce cel mai bun! Dealtfel nu putem fi specializati in orice domeniu asa ca elitele apar in domenii diferite. Fetele sunt programate sa ramana insarcinate devreme? Hai sa discutam discutii …! Brrrr Nici nu mai comentez la asta! In fine mi-e si sila sa disec toate aberatiile din articol! Asta e problema la noi ca orice individ are parerea ca el gandeste bine si are ceva de spus celorlalti care sunt niste dobitoci si tre sa il asculte pe EL care isi exprima liber opinia pe un BLOG! Mai bine taci sau da linkuri spre bloguri adevarate unde opiniile fac niste diferente. Atunci am putea spune ca gandesti si poti sa intelegi anumite lucruri! Slabule!
… Ma minunez ca mai sunt persoane care pot spune in secolul nostru cum ca libertatea de exprimare e o prostie. „Asta e problema la noi ca orice individ are parerea ca el gandeste bine si are ceva de spus celorlalti care sunt niste dobitoci si tre sa il asculte pe EL care isi exprima liber opinia pe un BLOG! Mai bine taci sau da linkuri spre bloguri adevarate unde opiniile fac niste diferente” .
In primul rand eu STIU ca gandesc mai bine decat multi altii iar in al doilea rand, desteptule (!) , nu am de ce sa dau link-uri catre alte bloguri, pentru ca astea sunt ideile mele si in astea cred. Nimeni nu trebuie sa ma creada dar eu am dreptul sa spun si sa scriu ceea ce cred iar tu ai dreptul sa nu fi de acord cu asta.
Dar sa incepem cu inceputul:- ” pestele ar observa ca ultim lucru APA! Ai vorbit matale cu pestele si ti-a spus el asta? Slabule! Asta ar fi primul lucru care l-ar deranja daca APA nu ar fi cum trebuie! Daca aerul pe care il respiri ar fi nasol tu l-ai ignora?”
– Nu intelegi nimic din metaforele expuse in articol. Insa tin sa iti spun ca oamenilor le-a trebuit mii de ani sa constate ca in jurul lor exista aer pe care sa il poata respira. Asa ca daca aerul pe care l-as expira „ar fi nasol” ar fi pentru ca eu l-am facut nasol sau pentru ca as vedea realitatea din jurul meu. Metafora se refea la realitatea inconjuratoare pe care „Desteptii” ca tine nu o pot percepe insa „slabii” ca mine o pot vedea, simtii mirosi si pot chiar sa vada mai departe decat iti permite tie vederea de miop biped.
Daca tu esti multumit cu ceea ce se intampla in societatea actuala inseamna ca ai mari probleme psihiatrice si stau sa ma gandesc de ce m-am chinuit sa iti raspund . In orice caz te rog sa nu mai frecventezi astfel de bloguri care iti pot dauna gandiri primitive si te invit sa vizionezi emisiuni televizate mai creative care arata realitatea crunta si „reala”… Bafta frate… sper sa iti revii !!!
Ca de obicei nu puteau sa lipseasca postaci platiti (agenti de manipulare) care sa ridiculizeze si sa enerveze autorul articolului. D-le Sorin-Tudor, daca inainte sa te conceapa, mama ta ar fi trecut pe la mine sa ejaculez in vaginul dansei putina sperma divina, pt a-i mai spala rasa inferioara din care face parte, astazi nu ai mai fi gandit precum un automat indoctrinat. Oricum tot acest handicap al dumitale se trage si din faptul ca mama ta a comis adulter cat timp era insarcinata cu dumneata. Si retine, Eu sunt o elita. Nu cred ca ar trebui sa te simti ofuscat de cele spuse de fiinta superioara.
Imi place foarte mult articolul si ma bucur ca mai exista si oameni mai deschisi la minte care scriu asemena articole.
In concluzie suntem niste consumatori drogati cu zahar si nu numai (pentru ca asta isi doresc, niste legume), acaparati si asaltati de lumini false, care promoveaza mediocritatea si prostii. Ne tot mint si ne arata zambete si rasete si fericire, dandu-ne impresia ca traim intr-un mediu plin de fericire si de bucurie, noi fiind de fapt niste mici furnicute care cara in spate imense pareri, ganduri, idei complet eronate despre ce suntem noi ca fiinte si ce ar fi trebuit sa fim/sa ajungem.
Se poate dezvolta foarte mult pe baza acestui subiect, Socitatea, dar nu mai are rost sa continuam deoarece nu prea exista oameni care constientizeaza ca e o Problema grava ce se intampla cu noi si in momentul asta nu mai putem schimba nimic. Cum eram noi acum un secol si cum suntem acum? E trist, e foarte trist!!!
Imi pare foarte rau pentru Domnul Sorin-Tudor. Este perfect pentru noua societate. De ce? Pentru ca el considera ca libera exprimare este o greseala (asta mi-a dat de inteles). Dupa cum priveste lucrurile, din punctul meu de vedere, da semne ca ar fi de fapt un complexat al sistemului comunist.
Trist, foarte trist!
Asta este doar, doar opinia mea!!! Daca va simtiti jigniti comentati, hateriti, injurati, dar va rog aratati ca aveti macar cei sapte ani de-acasa!!
Pingback: CU CĂRȚILE PE FAȚĂ: ROMÂNIA REALĂ ESTE FALIMENTARĂ… | MIȘCAREA PENTRU APĂRAREA ORTODOXIEI – Radu Iacoboaie