Cum sa te pensionezi la 30 de ani


mmm+joel_logo

Mr. Money Mustache este americanul care susține că a reușit ca, din salariile ”normale” pe care le-au câștigat el și soția sa, să pună bani de-o parte și să-i folosească astfel încât, odată pensionați, să poată trăi fără a mai fi nevoiți să muncească. Blogul său, urmărit de sute de mii de fani, oferă sfaturi și ponturi despre cum se pot economisi bani și cum se poate schimba stilul de viață, astfel încât oamenii să se poată bucura mult mai devreme de beneficiile unei vieți libere, fără corvoada zilnică a mersului la serviciu.

”Sfatul meu? Aproape toate prostioarele pe care le știm deja: Viața voastră actuală, de clasă mijlocie, este un Vulcan Explodat de Risipă și, învățând să recunoașteți adevărul acestei afirmații, veți reuși să vă înjumătățiți cheltuielile și să păstrațo banii rămași,” spune Mr Money Mustache, care a fost consilier financiar pentru diverse ziare și reviste. După părerea lui, punctul de pornire este concentrarea pe fericire, nu pe acumulare, iar din această schimbare de perspectivă se poate genera un stil de viață mai simplu, mai aproape de natură, totodată împotriva curentului consumist.

”Vi se pare că lucrurile astea sună prea vag și filosofic? Bine. Iată cum să vă înjumătățiți costurile vieții de zi cu zi. Începeți prin a renunța la cardurile de împrumut, dacă aveți așa ceva. Locuiți aproape de birou. Mutați-vă în alt oraș, dacă aveți spirit de aventură. Nu împrumutați bani pentru mașini și nu cumpărați mașini costisitoare. Mergeți pe bicicletă de fiecare dată când aveți ocazia. Anulați-vă abonamentul TV. Nu mai dați bani pe legume și fructe – cultivați-le. Dați-le copiilor voștri șansa de a fi tari, fără să-i cocoloșiți. Vindeți-vă telefoanele scumpe. Învățați să ironizați acumularea de bunuri. Practicați optimismul,” spune fostul consilier financiar, care locuiește alături de soția și de fiul său, în vârstă de șapte ani.

Deși probabil aceste sugestii vă sună greu de pus în practică, americanul care și-a luat numele de blogger din istoria de modă veche a Wall Streetului spune că nimic din ceea ce a realizat nu este peste puterile unui om de rând, la care adăugăm o bună autoorganizare. ”Probabil m-am născut cu o mare dorință de eficientizare – dorința de a obține cea mai mare satisfacție din orice situație, fără să irosesc resurse. (…) Mi-am luat diploma de inginer fără să mă îngrop în datorii pentru studii, muncind din greu și  refuzând să dețin o mașină, și am făcut tot posibilul să avansez în carieră, mutându-mă din Canada în SUA, pentru a avea un salariu mai mare și costuri de viață mai mici.” Alături de soția sa, s-a mutat într-o casă pe care au renovat-o împreună, cu cât mai puțini bani, și-au păstrat mașinile vechi, folosind bicicleta, gătind mâncare acasă și reușind astfel să economisească o mare parte din bani. Surplusul l-au investit pe parcurs, beneficiind treptat de acțiunile cumpărate și de banii obținuți din închirierea unei case. După calculele lui Mr Money Mustache, dacă începi de la 20 de ani să economisești 50% din venituri, la 37 de ani poți ieși liniștit la pensie, iar dacă poți economisi prin eforturi 75%, atunci durata vieții ca angajat se poate reduce la doar șapte ani.

Cazul americanului nu este însă singular, un alt exemplu apărut recent în presă fiind cel al jurnalistului britanic Ed Hawkins, care s-a pesionat la 33 de ani, alegând să locuiască în sudul Franței. Intenția lui însă nu este aceea de a rămâne definitiv pensionar, ci să lanseze așa-numita ”pensie inversată”, respectiv să se bucure de viață în tinerețe, urmând să revină pe câmpul muncii după 50 de ani și că lucreze până la 75, dacă starea de sănătate îi va permite. Dacă e să-l credem pe cuvânt, Ed Hawkins a muncit ca jurnalist încă de la terminarea facultății, a economisit din greu, iar banii i-a investit în imobiliare. Și-a închiriat apartamentul din Londra, ia cu banii rezultați a ales să trăiească auster în Franța, unde consumă legume pe care le crește singur și vin produs în zonă.

Poate că, deși mulți ne dorim să facem această schimbare, bucurându-ne de pensie în plină tinerețe și rezervându-ne viitorul pentru muncă, puțini vor fi cei care vor pune în practică aceste sfaturi și vor fi dispuși să renunțe la un stil de viață generos. Așteptăm însă cu interes povestea primului cititor care, începând de mâine sau chiar de azi, va începe să-și pună bani de-o parte pentru a deveni un pensionar tânăr și fericit.

Think outside the box !

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

5 Responses to Cum sa te pensionezi la 30 de ani

 1. Emilian says:

  Da, din pacate chestia asta este aproape imposibila in Romania. Pentru ca in general, in Romania cam toate castigurile se duc pe supravietuire de pe o zi pe alta, de la o luna la alta. In state dezvoltate cu salarii adevarate si putere de cumparare mult mai mare, sigur ca poti pune bani deoparte. In Romania nu prea poti… decat daca ai un salariu foarte mare. Iar in aceasta categorie intra foarte putini romani, ca procent din populatia totala…..

 2. Foarte tare materialul! Si eu gandesc la fel! Poti sa imi lasi o adresa de mail unde sa putem purta un dialog pe aceasta tema? Iti citesc blogul de ceva timp si o mare parte dintre idei le gandim la fel! Numai bine! ziuaromaneasca@yahoo.com

 3. cristina says:

  Da.este un mod intelligent de a trai ,dar in Romania,statul la tara si cultivatul legumelor nu este gratis,din contra ,platesti apa,lumina,impozit si daca nu ai alte surse de venituri ,nu poti supravietui doar din asta.Salariile din Romania sunt mizere si ca sa stai la tara,automat trebuie sa faci naveta,care te costa destul de mult.

  • Cristi A says:

   cristina, *motive* se găsesc întotdeauna…de fapt, mintea rațională *le produce*, ptr că ea a fost învățată să judece într-un mod *pre-fabricat*, respectiv numai între anumite limite implementate conștient și/sau subliminal (de către părinți/familie, școală, propria noastră educație și mass-media)…. Abia după ce vom depăși aceste limitări impuse și auto-impuse, vom descoperi că, de fapt, totul este atât de simplu dacă vrem să fie așa! 🙂

 4. cristytepes says:

  Reblogged this on IO Impaler- IO Țepeș.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.