Ce sunt produsele bio?


Organic1

Ce înseamnă produse organice, bio sau ecologice?

În sens general, produsele organice sunt acele produse realizate fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul înconjurător. În mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate în acest sens de un organism de certificare.

Ce este certificarea organică/bio?

Din perspectiva legală, certificarea organică este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legătură cu domeniul agricol: seminţe, carne, mâncare procesată, lactate etc. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi certificat organic diferă de la o ţară la alta, însă există un set comun de reguli generale în toată lumea:
– Este interzisă, cu mici excepţii, utilizarea substanţelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari; – Este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic; – Este interzisă utilizarea iradierilor; – Pământul utilizat trebuie să fie ferit de substanţe chimice timp de mai mulţi ani înainte de a începe producţia organică; – Producatorii certificaţi trebuie să ţină o evidenţă scrisă a operatiunilor de zi cu zi; – Oricând pot avea loc inspecţii neanunţate ale organismelor de certificare sau ale autorităţilor.
Din perspectiva comercială, certificarea organică poate fi acordată şi de organisme de certificate private, care nu se supun niciunui control al autorităţilor statului şi nici nu trebuie să fie acreditate în vreun fel.

Ce produse se pot certifica organic?

Din punct de vedere legal, se pot certifica doar produsele agricole sau alte tipuri de produse care au legătură cu domeniul agricol: seminţe, carne, mâncare procesată, lactate etc. Din punct de vedere comercial, există certificări ale unor organism private şi pentru alte produse decât cele alimentare, cum ar fi cosmeticele organice, restaurantele, firmele de catering sau textilele.

Ce înseamnă mâncare organică sau produse agricole ecologice?

Produsele agricole bio sunt realizate respectând standardele organice/bio/ecologice naţionale sau europene.

Ce produse agricole şi ce tipuri de mâncare pot fi certificate organic?

Următoarele tipuri de produse pot fi certificate bio: legume, fructe, carne, lactate, mâncare bebe, vinuri, bere, iaurt, prăjituri, produse de patiserie, cereale, pâine, biscuiţi, mezeluri, sucuri, fructe conservate, ceai sau cafea. În producerea lor este interzisă utilizarea substanţelor chimice artificiale, a fertilizatorilor, pesticidelor, a aditivilor alimentari, a organismelor modificate genetic, a radiaţilor cu raze X. Pentru a fi comercializate ca produse ecologice, acestea trebuie certificate.

Cine produce mâncare ecologică?

Oricine vrea acest lucru şi obţine certificarea, inclusiv mici fermieri sau mari exploataţii agricole care vând în hyper-market-uri.
Cine stabileşte standardele de certificare organică pentru mâncare şi produse agricole?
În Uniunea Europeană, standardele produselor agricole bio sunt stabilite prin lege şi este interzisă utilizarea abuzivă a cuvintelor: „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru produsele certificate bio au fost stabilite sigle distincte, uşor de recunoscut de către consumatori. Printre aceste sigle naţionale se numără:

agricultura-ecologica-3                                                                        UE-2

Dacă un produs se numeşte organic, înseamnă că sigur este aşa?

Doar în ceea ce priveşte agricultura ecologică există obligativitatea legală de a declara organice doar produsele certificate, la cosmetice nu, pentru că certificarea nu este impusă de lege.

Care este diferenţa între organic, bio, eco şi ecologic?

Niciuna. Termenul „organic” se utilizează în spatiul anglo-saxon (vorbitori de engleză): organic food, organic milk, organic expo etc. Termenul „bio” înseamnă acelasi lucru, fiind folosit în special în spaţiul franco-german: agriculture biologique. Si „eco” înseamnă acelaşi lucru. În România, pe sigla de certificare scrie Agricultură Ecologică.

Care este diferenţa între organic/bio, pe de-o parte şi natural?

Din punct de vedere legal, „natural” nu înseamnă nimic, este doar o denumire de marketing. Orice poate fi natural, fără constrângeri legale. Din punct de vedere al certificărilor private, „natural” se foloseşte pentru unele cosmetice, care nu îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi organice, este o stare de mijloc, între cosmetice obişnuite şi cosmetice organice.

Există produse organice necertificate?

Da, există, dar legal nu pot fi numite aşa. Este vorba de micii fermierii care produc natural, fără chimicale, dar care nu şi-au certificat produsele. Să cumperi de la aceşti producători este o decizie de încredere, dacă îi cunoşti şi ştii că produc în conditii bune, atunci este în regulă. Doar că aceste produse nu pot fi comercializate cu denumirea „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru unii producatori, certificarea înseamnă doar birocratie, acte şi cheltuieli.(şi pe bună dreptate)

Ce produse nu pot fi utilizate în fabricarea mâncării organice?

Pesticide, fertilizatori, hormoni de creştere, aditivi sau organisme modificate genetic.

Mâncarea organică procesată poate fi certificată bio?

Da, cu condiţia ca ingredientele din care este făcută să fie organice. Nu este nevoie ca 100% din ingrediente să fie organice, ci un anumit procent care variază de la ţară la ţară.

Cum interpretăm codul de certificare trecut pe produsele agricole organice?

De fiecare dată când este utilizată pe un produs, sigla ecologică a UE este insoţită de numărul de cod al organismului sau al autorităţii de control de care depinde operatorul care a efectuat cea mai recentă operaţie de producţie sau de preparare. Formatul general al numărului de cod este AB-CDE-999, unde AB este codul ISO al ţării în care se efectuează controlul, CDE este un termen care face legatură cu producţia ecologică, precum „bio” sau org” sau „eco”, iar 999 este un număr de referinţă.
Statele membre atribuie un număr de cod fiecărui organism şi fiecărei autorităţi de control al produselor ecologice, care au primit aprobarea de a-şi desfăşura activitatea pe teritoriul lor. Acest număr de cod ar trebui să se regăsească pe fiecare etichetă a unui produs ecologic. Codul este un semn că produsul pe care îl cumpăraţi a fost inspectat de organismul sau autoritatea de control, care garantează că a fost produs sau procesat în concordanţă cu cerinţele Regulamentului UE privind producţia ecologică.
În ceea ce priveşte produsele importate, menţionarea numărului de cod al organismului sau al autorităţii de control este obligatorie numai dacă este utilizată sigla ecologică a UE. Comisia Europeană este responsabilă de atribuirea numerelor de cod organismelor si autorităţilor de control care efectuează inspecţii în afara UE.

Sursa

Alte postari similare:

Pentru sanatatea dumneavostra consumati cel putin 2 litri de apa pe zi ! – FALS !!!

Mituri despre apa îmbuteliată contrazise de specialişti

Despre alimente nesanatoase si organisme modificate genetic

Hrana noastra cea de toate zilele

Aspartam – adevarul din spatele conspiratiei

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

3 Responses to Ce sunt produsele bio?

 1. ana says:

  – Guvernul federal american a ordonat YouTube sa cenzureze demonstratiile de la Washington si in alte 36 de tari, anti Monsanto si plantele MG cat si reuniunea Bilderberg ce urmeaza sa se tina in UK!
  sursa http://georgevalah.wordpress.com/

 2. ana says:

  VIDEO – Reportaj despre gunoiul pe care il mancam zilnic. Chimicale, E-uri si toxine in mancare (s14)

  Până reuşesc să definitivez mini Ghidul de sănătate la care lucrez, luaţi de aici un reportaj video foarte educativ și destul de detaliat despre GUNOIUL pe care îl băgăm în noi prin alimentaţie. Sănătatea omului depinde foarte foarte mult de alimentaţie. Este o chestie pe care dacă o ignoraţi, veţi ajunge să vă îmbolnăviţi mai devreme sau mai târziu şi eventual să muriţi din cauza asta (fără exagerări).
  Urmăriţi reportajul de mai jos, separat în 3 părţi:
  http://ceicunoi.wordpress.com/2012/10/03/video-reportaj-despre-gunoiul-pe-care-il-mancam-zilnic-chimicale-e-uri-si-toxine-in-mancare-s14/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.