Toate guvernele practică spionajul cibernetic!


images (8)

Statele Unite au acceptat să informeze europenii in privinţa programului lor de supraveghere a comunicaţiilor şi să colaboreze cu ei pentru a proteja mai bine drepturile cetăţenilor din UE, au anunţat vineri doi comisari europeni, care au avut întâlnire cu ministrul american al Justiţiei, Eric Holder.

Grup de experţi

“Am convenit să iniţiem un grup de experţi de ambele maluri ale Atlanticului pentru a face un schimb de informaţii şi a studia garanţiile”, a explicat comisarul însărcinat cu Afacerile Interne, Cecilia Malmstrom, în cadrul unei conferinţe de presă la Dublin, retransmisă la Bruxelles de serviciile audivizuale ale Comisiei Europene. “Programul PRISM suscită multă preocupare şi multe întrebări sunt încă fără răspuns”, a adăugat aceasta. “Trebuie să existe un echilibru între lupta contra terorismului şi respectarea vieţii private a cetăţenilor”, a mai spus ea. Colega sa, Viviane Reding (Justiţie) s-a declarat foarte satisfăcută de faptul că a putut discuta între patru ochi cu Eric Holder despre acest program. “Experţii europeni şi americani trebuie să clarifice chestiunile rămase în suspensie”, a spus aceasta.

Ingrijorare

Comisia Europeană (CE) a cerut zilele trecte Statelor Unite să îi ofere „explicaţii şi clarificări” despre programele de spionare a comunicaţiilor, susceptibile să contravină drepturilor fundamentale ale cetăţenilor europeni, într-o scrisoare adresată secretarului american al Justiţiei Eric Holder. The Washington Post şi The Guardian au dezvăluit săptămâna trecută existenţa programului PRISM, care permite serviciilor americane de informaţii să supravegheze date care circulă pe serverele unor giganţi ca Google sau Facebook.

Ce a spus Google

Compania Google a răspunsul celor două publicaţii printr-un comunicat în care afirmă că este “foarte atentă cu securitatea datelor utilizatorilor” şi orice divulgare de informaţii către autorităţile federale americane se face cu respectarea legii, negând totodată că ar avea un fel de “poartă de intrare ascunsă” în sistemele sale astfel încât statul american să acceseze datele utilizatorilor.
Accesarea acestor date a fost permisă de o lege votată în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush, revizuită ulterior şi promulgată de Barack Obama în decembrie 2012, în ciuda neliniştilor exprimate de unii congressmani cu privire la drepturile oferite NSA.

Huawei, mereu surprinzătoare

Dar o altă declaraţie, demnă de luat în serios, schibă datele problemei. “Piratajul informatic în vederea spionajului şi furtului de date confidenţiale este practicat de toate ţările”, a declarat şeful pe probleme de securitate cibernetică de la Huawei, compania chineză de telecomunicaţii privită cu suspiciune de SUA, în contextul în care presa australiană a dezvăluit recent un nou atac cibernetic chinez împotriva agenţiei de servicii secrete a Australiei, relatează AFP. “Guvernele au făcut aceasta dintotdeauna”, a declarat John Suffolk pentru revista Australian Financial Review, apărută miercuri. “Realitatea dură este că toate guvernele lumii au aceleaşi directive pentru serviciile lor secrete”, a continuat el. “Se spune că profesia de spion este a doua cea mai veche din lume. Oamenii încearcă să fure informaţii de la alţii şi nu cred că este cineva surprins că un Guvern, oricare ar fi acesta, încearcă să fure informaţii de la un alt Guvern, oricare ar fi el”, a adăugat fostul responsabil informatic pe lângă Guvernul britanic. “Guvernele trebuie să se concentreze pe măsurile silenţioase pe care trebuie să le ia, acceptând că niciun Guvern nu poate avea încredere 100% într-un alt Guvern, indiferent de legi, politici sau proceduri”, a mai afirmat Suffolk.

Suspiciuni

În 2012, autorităţile australiene au interzis companiei de telecomunicaţii să depună o ofertă pentru programul naţional de internet în bandă largă, temându-se de riscul unor atacuri cibernetice. Huawei are o reputaţie proastă în rândul autorităţilor americane, care îi reproşează legăturile sale cu autorităţile chineze. Un raport al comisiei de informaţii a Congresului american aprecia, la sfârşitul anului trecut, că tehnologiile companiei, precum şi cele ale principalului său concurent chinez, ZTE, ar putea fi utilizate pentru a submina securitatea Statelor Unite. Potrivit lui John Suffolk, Huawei este prinsă la mijloc în disputa dintre SUA şi China privind piratajul informatic. Un tânăr de 29 de ani, Edward Snowden, este sursa care a dezvăluit pentru The Guardian informaţii confidenţiale privind programele SUA de supraveghere a comunicaţiilor, a anunţat duminică cotidianul britanic. “Nu am nicio intenţie să mă ascund pentru că ştiu că nu am făcut nimic rău”, a declarat Edward Snowden, într-un interviu publicat pe siteul de internet al cotidianului. Snowden a fost timp de patru ani consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), ca angajat al mai multor companii sub-contractante, ultima dintre acestea fiind Booz Allen Hamilton.

Poate fi contracarat spionajul online?

Se ştie deci că statul îţi urmăreşte fiecare click! Serviciile secrete americane au reuşit să obţină un volum imens de date de la persoane de pe întreg mapamondul. Combaterea spionajului online este deseori chiar riscantă. „Populaţia nu a fost sub nici o formă informată asupra dimensiunilor acestui spionaj online” Expertul în domeniul internetului Holger Bleich, redactor al publicaţiei de specialitate c’t, este uluit. Într-o discuţie cu DW, expertul critică direct practicile ieşite acum la iveală: „atunci când ştii că nu te afli sub protecţia anonimatului, că transferul de date este supravegheat, atunci te comporţi în consecinţă”. Tocmai aşa se prezintă situaţia în recent izbuncnitul „scandal Prism”. Serviciul secret american a analizat un volum de date imens,considerat pâmă acum ca fiind imposibil de prelucrat.

Ce le rămâne de făcut utilizatorilor de internet? O posibilă strategie ar fi evitarea paginilor controlate de companii americane. „Astfel se poate reduce riscul”, susţine Bleich. Finalul „.com” sau „.us” nu dezvăluie însă direct unde se află serverul din spatele domeniului, pe care vor fi salvate datele utilizatorilor. Şi tocmai această locaţie decide asupra siguranţei datelor. Fiecare ţară are legislaţie proprie, iar experţii sunt de părere că Islanda are cel mai înalt grad de siguranţă în domeniu.

Ce rămâne însă din internet, dacă excluzi Google, Facebook, Youtube, Microsoft, Skype sau Apple, pentru a numi doar câteva dintre ofertele sau firmele care au legătură direct cu programul Prism folosit de NSA? Christoph Meinel s-a decis să aleagă tocmai această variantă „Nu am cont pe Facebook şi sunt foarte atent la ce mail-uri reacţionez şi pe ce site-uri navighez. S-ar putea spune că practic o asceză în materie de furnizare a datelor personale”, spune şeful Institutului Hasso-Plattner din Potsdam. Meinel este profesor pentru tehnologii şi sisteme online. În discuţia cu DW, el avertizează asupra capcanelor din internet, atunci când te laşi atras de oferte pe care nu le înţelegi.

Legislaţia – o mare necunoscută

Fiecare stat are propriile legi, care se aplică şi în domeniul virtual. „Dacă este un serviciu străin ale cărui legi nu le cunosc, pot ajunge repede să am probleme” Statele Unite ale Americii nu sunt o excepţie. Aici străiniii au un regim total diferit faţă de cetăţenii americani, mai ales după atentatele teroriste. „Trebuie luată în calcul probabilitatea unor controale însăprite, în condiţiile în care starea de urgenţă este la ordinea zilei în SUA”. Dar nu doar Wasgington urmăreşte cu atenţie fiecare „mişcare virtuală”. În Germania, legea se supraveghere a telecomunicaţiilor se referă la cazurile în care anumite autorităţi pot intercepta email-urile, după ce un judecător a decis în acest sens. „Fiecare companie de internet care are peste 10.000 de clienţi trebuie să instaleze un program de supraveghere”, spune Holger Bleich.

Codificarea – o posibilă capcană

Chiar dacă legislaţia germană privind supravegherea este mult mai restrictivă decât cea nord-americană, Bleich subliniază că: „orice formă de comunicare se poate înregistra şi asculta. Este şi cazul internetului.” Prin urmare, nu trebuie să te bazezi pe tehnicile moderne de codificare. Bineînţeles că poţi apela la diverse programe precum PGP, pentru codificarea email-urilor, un program cu o vârstă apropiată de cea a internetului, sau Psiphon ori Tor, care facilitează navigarea anonimă. Dar tocmai folosirea acestor programe poate atrage atenţia autorităţilor, crede Bleich. „Dacă cineva apelează prea mult la asemenea metode, atunci atrage atenţia autorităţilor.” Autorităţi care i-au confirmat direct lui Bleich aceste practici.

Sfera privată nu contează

Există însă mulţi utilizatori de internet care nu au nici un fel de interes în codificarea datelor, este convins profesorul univesritar Christoph Meinel. Foarte multe persoane nu dau atenţie protecţiei datelor personale, dar pretind altora să le protejeze sfera lor privată. Şi tocmai aici internetul nu este nici pe departe atât de sigur pe cum s-ar aştepta necunoscătorii, mai adaugă Meinel.
Profesorul preferă însă ca datele sale să ajungă mai degrabă la serviciile secrete decât la companii private. „În societăţile democrate, serviciile secrete sunt controlate de parlament. De acestea mă tem mai puţin comparativ cu hackerii sau firmele care folosesc informaţiile în scopuri proprii sau le transformă în sursă de profit.” Meinel crede că practicarea ascezei în furnizarea datelor personale reprezintă singura soluţie. Cine nu postează informaţii sensibile în internet, nu are nimic de pierdut.

jurnalul.ro , capital.ro, gandeste.org

Alte articole similare:

Spionajul cu ajutorul telefonului mobil

Supravegherea populatiei

O lume cu un singur creier

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

2 Responses to Toate guvernele practică spionajul cibernetic!

  1. JaJe says:

    Pasionat de criptologie, mi-am pus mereu problema nesigurantei pe internet. Se stie ca TOATE site-urile sunt monitorizate, ca vrei sau nu vrei, toata informatia trece prin provider care la randul lui stocheaza traficul tau timp de 6 luni (vezi legea Big Brother). De asemenea serviciile VOIP sau Instant Messaging cum este Yahoo/Skype/MSN/etc… Sunt stocate la randul lor pe servere lor cu pretextul ca „daca vrei sa vezi ce ai vorbit acum 2 ani cu persoana respectiva, poti face acest lucru”. La fel si in cazul cookies. Google/Facebook si multe alte site-urile te anunta ca au nevoie de cookies pentru reclama bla bla bla, se asigura ca sunt in siguranta datele tale bla bla bla, cand de fapt aceste cookies sunt folosite pe langa vanzarea informatiei despre tine catre companiile ci si guvernului american. Ce siteuri vizitezi? cu cine vorbesti? despre ce vorbesti? etc.. Nici macar asa zisele conexiune securizate nu sunt „securizate” asa cum pretind. Dau exemplu Algoritmul de criptare AES. Orice persoana ar crede ca daca ar parola un fisier cu acest algoritm sau oricare alt algoritm existent pe internet este in siguranta. Ei bine, se inseala amarnic, nu rateaza NSA-ul sa „colecteze” secretele fiecarui algoritm cum poate fi spart usor, si bineinteles nu vor permite sa fie pe internet algoritme de care NSA-ul nu ar putea sa sparga o parola nici macar folosind metoda „Brute Force”! Cel mai sigur dupa parerea mea este, sa inveti matematica, si programare. Dupa care sa pui la baza propriul tau algoritm de criptare, sa fie complex, greu de spart (mai bun decat AES) si sa il pastrezi pentru tine. Ma intreb, de ce Yahoo de pilda, nu are traficul securizat? macar asa, sa faca impresia ca e securizat. La fel si telefonia mobila, de ce conversatia nu este securizata? in felul aceasta poate fi usor de interceptat. Si multe multe alte..

    PS: Foarte bun articolul Cristian, felicitari! la cat mai multe!

  2. relu says:

    inca o noua dovada ca americanii sunt o natie de cretini si dobitoci la propriu isi lasa viata privata la mana servicilor secrete si a companiilor private care sunt preocupate cu , strangerea datelor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.