Suntem cel mai vechi popor de pe Terra ?
11 februarie 2014 20 comentarii
-prima parte-
Enigma placutelor de la Tărtăria
In localitatea transilvaneana Tartaria au fost descoperite unele din cele mai vechi relicve scrise – placutele de la Tartaria. Varsta lor atinge circa 7 000 de ani. Perioada in care a fost folosit alfabetul respectiv se intinde intre anii 5500 si aproximativ 3000 i.e.n. Cum a putut aparea scrisul in aceasta parte a lumii si ce contin aceste texte ?
Localitatea Tartaria se afla la poalele versantului nordic al Muntilor Sureanu, de-a lungul malului stang pe cursul mijlociu al raului Mures. In timpul sapaturilor din anul 1961 arheologul Nicolae Vlassa a descoperit niste statuete ale unor idoli vechi si trei placute de lut pe care sunt incrustate niste simboluri. Alaturi de acestea a fost gasit un schelet decapitat al unui om matur. Doua dintre placute sunt de forma dreptunghiulara, a treia rotunda. Doua sunt gaurite iar ultima este impartita in patru parti de o linie orizontara si alta verticala. Simbolurile de pe placute se aseamana cu semnele pictografice ale scrierii sumeriene din mileniul al IV-lea.
Datarea cu C14 a acestor tablite reprezinta o problema, deoarece ele au fost supuse unor tratamente necorespunzatoare din necunostinta de cauza. Tablitele au fost totusi datate indirect, prin analize pe celelalte obiecte gasite impreuna cu ele. Dupa efectuarea analizei radiocarbonice in scopul determinarii varstei scheletului care se afla in acelas strat de roca, s-a estimat ca vechimea lui e de aproximativ 7000 de ani. Aceasta ar insemna ca placutele de la Tartaria sunt cele mai vechi artefacte scrise, ele fiind atribuite surselor Vinca – cultura balcanica de nord din epoca neolitica (mileniul V-III i.en.). Initial osemintele au fost atribuite unui barbat insa la o examinare mai atenta s-a dovedit apartinad unei femei de aproximativ 55 de ani botezata Milady Tartaria, despre care s-a presupus a fi o femeie saman.
Descoperiri de felul acesta s-au facut nu numai in Romania, ci si in Tarile invecinate: Grecia, Ungaria, Moldova, Serbia, Ucraina. Cercetatorii au constatat ca exista asemanari in modul de scriere a simbolurilor, de-a lungul intregii perioade a culturii epocii Vinca.
– In 1990 H. Haarmann a publicat in „Revista cercetarilor indoeuropene” un articol cu analiza comparativa a sistemelor de scriere din Tartaria, din Creta si din Cipru. Autorul a adus vreo cincizeci de exemple care dovedeau ca exista o legatura intre acestea. Haarmann este autor a 40 de carti traduse in diverse limbi de circulatie internationala, editor si co-editor a 20 de antologii.
Recent rezultatul ultimelor sale cercetări sunt prezentate intr-un film documentar numit Civilizația Danubiană (Danube Civilization). El spune că cea mai veche scriere din lume e cea de la Tartaria – Romania si ca Civilizatia Danubiana este prima mare civilizație din istorie, mai veche cu mii de ani decât cea sumeriană .
– O contributie importanta in studierea scrierilor tartariene a adus cunoscutul arheolog si culturolog american, de provenienta lituanianam Marija Gimbutas. Conform opiniei acesteia, scrisul respectiv a aparut aproximativ la inceputul mileniului al VI-lea i.e.n. si s-a mentinut timp de 20 de secole.
– In cartea „Scrierea Protoslava” G. Grinevici afirma ca simbolurile sunt identice din punct de vedere grafic cu simbolurile scrierii protoslave. Concluzile lui privind rezultatele descifrarii scrierii protoslave, in general, si a citirii inscriptiilor de la Tartaria, in special, este ca scrierea protoslava constituie „primul model de scriere al omenirii”.
R. SCHILLER – „Pe tabliţele de la Tartaria, scrisul apare cu mult inainte de Sumer.” – Reader’s Digest, 7/1975
Acad. Vladimir I. GEORGIEV – „Tablitele de la Tartaria sunt mai vechi cu un mileniu decât monumentele scrierii sumeriene.” – Sofia
V.TITOV (arheolog rus) – „La Tartaria s-a ivit cea mai veche (pana azi) scriere a omenirii.”
Profesorul Marco Merlini de la Roma afirma ca: „spiritualitatea danubiana este una dintre mamele culturii europene”.
A. Kifisim, care a publicat si o harta special intocmita, in care demonstreaza ca stramosii romanilor de astazi au exercitat o influenta puternica asupra culturii intregii lumi antice, respectiv a vechii Elade, a vechiului Egipt, a Sumerului si chiar a Chinei.
Filozoful Platon, spunea „niste table triunghiulare de arama au fost aduse de fecioarele hyperboreene la Delos. Aceste table aveau un continut eshatologic: Dupa ce s-a despartit de trup, sufletul de duce in regatul lui Hades pentru judecata”.
Se stie ca hyperboreenii locuiau la nordul Dunarii. Acolo era cunoscuta mina Baia de Arama. Elementele grecesti din textul acestor placi sunt un adaos, iar conceptia despre nemurirea sufletului este probabil zalmoxiana.
Unul dintre multii istorici care au studiat tablitele de la Tartaria a fost domnul Paul Lazar Tonciulescu; acesta chiar a reusit sa le si descifreze. Despre continutul tablitei rotunde el scrie: – „ Pe tăbliţa rotundă sunt scrise următoarele: 4. NUN. KA. ŞA. UGULA. PI. IDIM. KARA. I, în traducere (De către cele ) patru conducătoare, pentru chipul zeului Şaue, cel mai în vârstă (conducătorul – patriarhul – sacerdotul – preotul suprem),(în virtutea) adâncei înţelepciuni, a fost ars unul.” „ Tăbliţa tărtăriană conţine informaţii scurte asupra ritualului uciderii şi arderii unui sacerdot care şi-a săvârşit slujba într-un anumit termen al conducerii sale.” (Paul Lazăr Tonciulescu – „ De la Tărtăria la Ţara Luanei”)
Unii specialisti romani sustin ca aceste placute sunt mostre ale culturii Turdas-Vinca (4500-3700 i.e.n.) raspandita pe teritoriul Romaniei- in Banat si Oltenia, In sudul Serbiei, in sed-estul Ungariei si in nord-vestul Bulgariei. Cercetatorii mentioneaza ca in perioada culturii Vinca stilul reprezentarilor nu s- schimbat si nu a tins spre perfectiune, in timp ce in alte scrieri se observa o tendinta de perfectionare si stilizare a pictogramelor.
In perioada incetarii folosirii scrisului de la Tartaria (aproximativ 3000 i.e.n.) au disparut brusc si mari civilizatii preistorice foarte avansate – cea a Sumerului, din zona Irak-ului si civilizatia Harapa, din vechea Indie.
In 2010, dupa 21 de ani, sapaturile au fost reluate la Tartaria si au durat doar doua saptamani. In August 2013 se anunta ca activitatea a fost reluata iar cercetarile se vor intinde pe o suprafata de 2,5 hectare, teren ce a fost achizitionat de la fostii proprietari. Aceste sapaturi sunt sprijinite de Consiliul Judetean Alba, Ministerul Culturii si Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Totusi, de atunci stirile despre acest sit sunt inexistente…
Ideea ca leaganul civilizatiei nu s-ar afla pe Tigru si Eufrat, ci pe Dunare, starneste reactii virulente, cauzate in special de ignoranta… Cel mai bun exemplu in acest caz este Cultura Cucuteni care a fost scoasa din anonimat acum cativa ani si a luat prin surprindere intreaga comunitate arheologica mondiala. Nu se stia ca o astfel de cultura complexa s-a dezvoltat in spatiul carpato-danubian, desi primele artefacte fusesera gasite acum mai bine de 100 de ani. Cultura Cucuteni impreuna cu placutele de la Tartaria indeplinesc toate criteriile de a fi considerate elemente ale primei civilizatii a a lumii, cu multe sute de ani inainte de Sumer sau Egipt, insa pentru asta trebuie rescrisa istoria
Vom mai discuta despre acest subiect.
Pingback: Suntem cel mai vechi popor de pe Terra ?
Pingback: Noutati 2014 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
Pingback: Istoria adevarata a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa. Românii sunt DACI, nu romani. Dacia e România si România e Dacia (edu48) | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman
Reblogged this on IO Impaler- IO Țepeș.
Poate ca scriie ca vrea sa ne fure unguru Ardealu.
suntem si cei mai destepti!
Suntem destepti. Doar ca multi nu realizeaza asta si au ridicat „smecheria” la rang de desteptaciune. Nu ii judeca pe ceilalti. Ajuta-i sa devina mai buni maine, aratandu-le ca se poate prin exemplul personal. Si sanctioneaza prompt minciuna, ipocrizia, falsul suportind eventualele consecinte de moment. Da, sunt. Pe termen lung – conteaza! Si asta va face diferenta. Copiii nostri vor face diferenta. Chiar daca ei nu realizeaza acum acest lucru. Daca ii invatati ceea ce trebuie – undeva, acolo in mintea lor, va ramane- si maine vor actiona in consecinta oricat vor incerca unii sa-i „sablonizeze”. Incet, incet…isi vor aminti.
Ar fi bine de adunat intr-un volum Înțelepciunea integrală a dacoromânilor din antichitate pînă îm mil 21, prin credința, filosofia, folclorul, cultura, aforismele si dictoatelor oamenilor de vază El ar deveni un monument al Nemuririi și Eternității
Nu suntem cel mai vechi popor.
Stiu asta pt ca eu am locuit pe planeta asta acum milioane de ani, la inceputurile ei. In vremurile alea lucrurile erau mai albe si mult mai usoare, sentimentul pe care il simt legat de asta este inca dificil de descris in multe cuvinte caci nu am reusit sa si vad asta ci doar sa simt.
Eu sunt unul din gardienii planetei, iubirea si increderea mea pentru aceasta fiinta nemaipomenit de albastra este enorma. Stiu cine este si de multe ori m-am identificat pe mine insami cu ea. Inca nu stiu exact toate amanuntele relatiei noastre insa fac cercetari in sensul asta.
Prin urmare istoria acestei planete si a civilizatiilor pe care le-a purtat este cu mult mai indepartata si mai ampla decat am putea banui pentru moment. Fiecare dintre noi are o relatie speciala, unica cu aceasta fiinta albastra si e de datoria fiecaruia sa isi aminteasca asta.
Si pentru ca suntem in universul conspiratiilor si misterelor ma intreb cine ar avea intentia sa limiteze (prin frecventa focalizare a atentiei) cunoasterea spiritelor cercetatoare la o perioada atat de scurta in timp si de ce?
Raspunsul pe care l-am dat pana acum este urmatorul: noi insine care inca nu stim cum sa decodam ADN-ul nostru sau nu avem inca constiinta sursei inestimabile de cunoastere pe care o contine. Singura cunoastere sigura vine din interior si nu din exterior, gen scoli, universitati etc contrar „modei” promovate de „orgaizatori”.
Perioada legata de organizarile omenesti de dupa caredea Atlantidei sunt destul de dificile, cu o incarcatura emotionala mai incarcata, densa si declansatoarea inca a unor mari pasiuni… In fine pana la urma toate perioadele pot declansa pasiuni, caci noi le-am creat…
Sustin ca singura cale de cunoastere este propria fiinta si increderea in ceea ce ea poate revela.
Poate ca suntem. Atat cat este acum orizontul cunoasterii noastre. Poate ca ducem mai departe mosteniri de care nu suntem constienti. Oricum, avem o multime de frumuseti, bogatii spirituale (nu, nu bani, aur, metale rare…), suflete frumoase, indelung rabdatoare si mult-iertatoare, o infinita toleranta fata de toti si de toate- dublata paradoxal de o inflexibilitate in credinte ancestrale de care nici macar nu suntem pe deplin constienti, dar care ne tin legati (chiar si pe cei care nu ar recunoaste nici in ruptu-capului) de vorbele intelepte ale bunicilor nostri (care le stiau de la bunicii lor, btw. .. samd inapoi in timp), de fascinantele povesti ale copilariei, de natura uimitoare care ne-a fost daruita, de folclorul impresionant de bogat in simboluri pe care le avem scrise in subconstient (chiar daca „nu suportam”- de ex-melodiile populare autentice- v. Grigore Lese), de legendele noastre. Si toti iubim sau macar respectam lupii cei mareti fara sa stim de ce oare! Uimitor, nu?
Dana Raluca, te rog, o adresa de contact.
Spitalul Bagdasar Arseni,pavilionul 8 cam. 3
cineva yy ne-a pus pe noi ,omu pe pamant cu un motiv,,cred ca nu conteaza cine ce si cum trebuie sa ne mai nastem o data cum zice isus ca sa …nar fi de mirare ca se descopere un scris mult mai vechi
Pingback: Suntem cel mai vechi popor de pe Terra ? |
Nu sintem cel mai vechi popor!.Oamenii au aparut pe Terra acum 10.500.000 ani..!La inceput erau toti negri-rasa radacina (in Sudanul de azi..)din ei au iesit rasa rosie-atlantii-a II-a rasa radacina acum 213.000 ani cu aproximatie,(continentul scufundat in Atlantic..)apoi rasa galbena(In actualul desert Gobi),iar din rasa galbena cea alba in Caucaz.Uitati-va la americani au dat de arhivele atlante in Yucatan, si in filme spun -,,alb caucazian”..!Nu sintem noi buricul pamantului,nu avem constructiile din Egipt-Luxor,Karnak,Abidos,piramidele si Sfinxul=colosale!,Grecia-Pantheonul din Acropole,Petra -orasul rosu sapat in stanca,etc..Sa fim cu capul pe umeri,toata America centrala si de sud, este plina de piramide, construite de urmasii atlantilor-Maya,Aztec, si Inca,Teotihuacan,Machu Pichu,Insula Pastelui,pt. mine sint expresia unei mari tehnologii si spiritualitati.Din pacate la noi nu exista asemenea constructii colosale si care denota o inalta tehnologie, cum azi nu aveam (oficial!) pe Terra..!
vorect
NORMAL CA SCRISESEM „CORECT”, CA DE UNDE APARUSE „VORECT” NU INTELEG……
Pingback: Istoria adevarată a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa.
Pingback: Istoria adevarata a Romaniei | CENZURAT
Pingback: Istoria adevarata a României. Dacii sunt primii oameni care au populat Europa. Românii sunt DACI, nu romani. Dacia e România si România e Dacia | ROMÂNIA în imagini de ieri şi azi