Când efectul acoperă cauza, se naște grotescul


 Partea I

Majoritatea celor ce frecventează acest blog sunt la curent cu teoriile așa-zis conspiraționiste ce au apărut în jurul subiectului atacurilor de la Paris. Conform istoriei oficiale a incidentelor din Paris, pe 7 ianuarie 2015 în jurul orei 11:30, doi bărbaţi înarmaţi au intrat cu forţa în redacţia revistei Charlie Hebdo, cunoscută pentru caricaturile zeflemitoare la adresa mai multor religii, şi în special, a celei islamice. Atacatorii au fost identificaţi de poliţie ca fiind fraţii Said şi Cherif Kouachi, care au omorât 12 persoane şi rănit alte 11, apoi au reuşit să scape.Cei doi au fost omorâţi după operaţiuni de hăituire care au durat două zile, la 30 km de Paris. Atacul a avut loc după câteva luni de avertismente ale guvernului francez cu privire la riscul unui atac terorist al militanţilor islamişti. Cei care sunt încă în căutarea anumitor semne de întrebare pot să-i direcționez către câteva articole ce au rezumat destul de bine faptul că ceva e putred la mijloc:

– http://www.badpolitics.ro/zeci-de-scapari-ale-regizorilor-in-cazul-telenovelei-charlie-hebdo-nici-holywood-ul-nu-mai-e-ce-a-fost/

– http://epochtimes.ro/news/hollywood-ul-mutat-la-paris-incidentele-din-paris-incep-sa-arate-a-inscenare–228562

– http://www.cocoon.ro/?p=6739

– https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2015/01/08/in-ce-hal-va-manipuleza-chiar-nu-aveti-ochi-sa-vedeti-operatiunea-mossadului-de-la-paris-trezirea-ca-suntem-in-secolul-xxi-anul-2015/

– http://www.ziare.com/international/atentat-paris/atentat-terorist-la-paris-cinci-teorii-ale-conspiratiei-1342029

– http://www.ziare.com/international/atentat-paris/cine-e-de-fapt-in-spatele-atacului-de-la-paris-1342127

Și din punctul nostru de vedere a fost un teatru pus la cale de către oricine altcineva decât de cei care vrea opinia publică să ne facă să credem. Dar de către cine ?  De data asta parcă ne-au lăsat prea multe firimituri după care să ne luăm… Prea multe gafe, prea multe scenarii de film, prea multe greșeli pe care până și unele ziare oficiale le-au observat și le-au semnalat mai timid sau mai pe față. Vor oare Stăpânii din Umbră ca tot mai multă lume să conștientizeze că EI sunt cei care decid totul? Sau au ajuns într-un stadiu al aroganței atât de mare încât nu le mai păsa deloc despre opinia maselor?

O altă variantă ar fi că totul să le fi scăpat de sub control și că unele persoane infiltrate în aceste structuri, încercă să-i demaște. Ce dovezi avem în sprijinul afirmației?

În primul rând să ne aducem aminte de atacurile precedente în care, în mare parte, regia și execuția au fost aproape excepționale. Începând cu turnurile gemene și terminând cu atentatele din Boston, dovezile că a fost o înscenare, ori au apărut prea târziu, ori au fost circumstanțiale. În cazul acesta trebuie doar să analizezi atent filmul evenimentelor și vei înțelege (dacă ai mintea deschisă) că e un joc de culise, nereușit aș spune. Privind cronologia evenimentelor, avem o senzație ciudată: parcă autoritățile nu doreau să îi prindă înainte de un termen prestabilit. Să fie o desincronizare datorată incompetenței aparatului de poliție sau teroriștii trebuiau prinși și excutati în data aia și nu mai devreme?

Cu atâtea camere de supraveghere, cu atât de mult control al telefoanelor, cu peste 80.000 de polițiști, jandarmi și trupe militare pe urmele lor, atacatorii au umblat nestingheriți mai bine de două zile. Au dat telefoane la telviziune, au jefuit o benzinărie, au luat ostateci… sunt sigur că ar fi putut scăpa. Dar n-a fost așa. Dând dovadă de „profesionalism” au fost reperați și lichidați pe data de 09/01/2015 la ora 18:15.

Între timp au început atacurile împotriva musulmanilor ce trăiesc în Franța. Sticle incendiare și grenade aruncate în moschei, bătăi de stradă, etc. Toată lumea se aștepta la o scăpare de control a situației. Numai că, ce să vezi? Din tot tam-tamul asta, un musulman e scos erou. Acel musulman, care lucra în supermarketul evreiesc (!?!) și care a salvat viața a patru evrei… no coment.

La fel de ciudată e și sinuciderea lui Helric Fredou, în vârstă de 44 de ani, care era adjunctul şefului serviciului regional al poliţiei judiciare din departamentul Haute-Vienne. În noaptea de miercuri spre joi, el a trimis un grup de anchetatori la Châteauroux pentru a efectua verificări în cadrul anchetei privind atentatul de la Charlie Hebdo. El a aşteptat revenirea echipei pentru a afla informaţiile obţinute, apoi, în jurul orei 1.00 s-a împuşcat în cap cu arma de serviciu. (?!?)

Am învățat un lucru de-a lungul ultimilor ani – nimic nu e ceea ce pare. Și dacă pare o conspirație ușor de demascat, cu siguranță altceva e la mijloc. Să fie oare mai mulți regizori ce nu s-au pus de comun acord cu desfășurarea evenimentelor? Să fie asta începutul declinului celor care au încercat să se unească pentru a stăpâni lumea? Încep oare facțiunile din vârful piramidei să se dueleze în public? Vor oare unii să demonstreze că acei „nebuni, adepți ai teoriei conspirației” au avut dreptate? S-a schimbat oare planul inițial și vom asista la mai multe atacuri, în care vina va cădea fățiș pe anumite centre de putere? Cine câștiga din asta? De obicei cel ce nu e arătat cu degetul.

Lăsând toate astea la o parte trebuie să analizăm și cum vor gestiona statele Europei această „criză”.  Sunt sigur că mulți dintre voi ați intuit că ceea ce a fost odată 11 Septembrie pentru americani, va fi de acum înainte 7 Ianuarie pentru europeni. Peste ani, sau poate chiar luni, ne vom aminti că de aici a început totul. Totul, ce? Constrângerea libertăților de care beneficiați încă. După „Patriot Act”, legea aprobată de către guvernul american în urma atacurilor teroriste de la turnurile gemene și care a limitat drastic libertățile populației, „Libery Act” ori „Nation Act” sau indiferent ce nume pompos o să-i dea, va limita și libertățile de care se bucură acum europenii. Liderii de la Bruxelles tot vorbesc, mai deschis sau mai pe la colțuri, că este nevoie de o astfel de lege; la fel și cei din țărișoara noastră, care nu a fost nici măcar amenințată. Din istoria ultimilor 20 de ani se poate vedea că de câte ori s-a găsit o amenințare, oportunitate, portiță, cei care decid destinul țărilor nu s-au sfiit să mai adauge câte un amendament în numele „dreptului la siguranța națională/ a populației/”etc. Însă cu fiecare astfel de paragraf adăugat unei legi s-au gândit să reducă dreptul la liberă exprimare, dreptul la proteste libere, intimitatea apelurilor telefonice, intimitatea e-mail-urilor, a rețele de socializare, etc.

Majoritatea scepticilor argumentează cu faptul că „dacă nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce să te temi”. Este exact sloganul folosit de către naziști și comuniști. Și cu asta cred că am spus tot. Indiferent cine a fost în spatele acestui teatru ieftin, TU, cetățeanul de rând, vei avea de suferit. „Nu se va întâmpla niciodată asta” au spus și americanii înainte de 11/09 așa că faza asta trebuie depășită. Dacă spre acest pachet al „Legii Siguranței” ne îndreptăm, atunci îmi e tot mai limpede faptul că pace, belșug, bunăstare, liniște… vor deveni un șir de cuvinte pe care, mulți dintre noi ne vom aduce aminte de ele, cu regret. Dar mai ales punându-ne întrebarea: „De ce nu am făcut nimic?”

sun-tzu-strategy1

Partea a II-a

 Câteva cuvinte

by Gebelezis

În urma acestor atentate s-au vehiculat diferite teorii, unele de bun simț, altele fantastice. Ce nu este luat în considerare sau dacă este, atenția către problemă este periferică. Deocamdată.

Ce ne așteaptă în viitor? Nu atentate, nu război civil în Franța, nu extremism antiislamic…suntem noi cei asteptați. Prima reacție a fost: să inăsprim legislația. Deși sună paranoic, asta duce doar la revenirea regimului totalitar. Mai grav e ca se dorește acest regim in toată Uniunea! Vocile de oameni relaxați, spun că dacă nu ai nimic de ascuns, ce contează ca ei îți citesc mailul sau îți ascultă telefonul. Păi omule relaxat: de ce mai închizi ușa când stai pe w.c.-eu?

Mai simpatic este efectul produs pe termen scurt: nu mai ai loc de susținătorii luptei antiteroriste să strigi si tu acolo, chiar mai subtire sau mai leșinat, că ți-e foame. Nu, lupta antiteroristă, cu teroriștii care trebuie, este costisitoare. Tu trebuie să urăști în liniște teroriștii, ei sunt cei care te-au adus în pragul leșinului, ei ți-au furat pâinea de pe masă. Politicienii sunt martiri și sfinți. Intangibili. Anatema fie aruncată asupra ta dacă ai curajul sa faci sunetele mațelor publice.

Un efect pe termen lung: globalizarea. Sunt aproximativ două decenii de când dorita globalizare a fost stopată, îngropată in birocrație și orgolii. Lupta contra unui dușman comun ( deși apare cu surprize ciudate de genul cererii facute de ministrul de interne spaniol pentru care refacerea vamelor dintre statele europene e soluție viabilă) aduce un nou avânt colaborării. Până și reprezentanții Rusiei au fost prezenți la marșul francez (petrecut ca din întâmplare in data de 01.11.2015). Globalizarea nu e un produs negativ, este un deziderat natural al societății umane, dar trebuie lăsat să acționeze de la sine, in 100-1000 de ani, în funcție de puterea de autodeterminare si conștientizare individuală sau comună, în funcție de dorința fiecărei societăți de acceptare sau de xenofobie. Globalizarea impusă, cu centre de influență economica, cu reguli rigide și pur capitalist-sălbatice, are șanse mari să fie respinsă de mase, de omul element matriceal, din cauza lipsei tranziției spre alte concepte decât cele cu care era condiționat prin naștere in arealul său geografic-național. Ori acum, nu mai poate să spună nu, așa cum cel flămând nu mai poate să spună mi-e foame. Lupta antiterorista primează.

Foarte posibil ca atentatele să fie fară un regizor anume. Pur și simplu exista conjunctura, iar neimplicarea sau incapacitatea mental-profesională a forțelor de ordine să fie singurul regizor. Asta nu înseamnă ca liderii politici și cei economici nu profită. Nu cred o lacrimă de-a lor, nu cred cuvintele lor frumoase: pace, colaborare, protecție, creștere economică, etc. Provocări inter-religioase există; avem un trecut de sânge între europeni si otomani, tradus prin creștini versus musulmani; factori de stres există de ambele părți. Așadar cum cred liderii că în actualul climat, provocat si de lipsa unei viziuni pe termen mediu și lung al mediului social european, vor preveni haosul care urmează? Ne scot ochii cu sistemele de supraveghere și legi big brother. In America au funcționat? In orașul cu cele mai multe camere de supraveghere din lume au reusit să prevină? Dar poate că nici nu dorsc prevenția, dușmanul trebuie simțit de toți, iar daca nu e cu gloanțe, bombe și morți îl uităm. Așa că încă un atentat mai mare e de așteptat anul acesta. Poate chiar destul de curând.

Aceste legi nu fac decăt să te dezbrace. Pune un om pirpiriu să se bată cu un om vânjos dar nud. Cel pirpiriu are șanse foarte mari să câștige. Aceste legi ajută marile concerne să fure secretele potențialei concurențe. Lipsa de reglementărilor juridice, chiar mai permisive, duce la abuz. Și o să ducă.

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

4 Responses to Când efectul acoperă cauza, se naște grotescul

  1. JIM BEAN says:

    E ca-n bancul cu Ceausescu, cind in sedinta de partid o voce din public il intreba mereu; Da mai mincam si noi..?.Pe drumul construirii socialismului mergem inainte!, rasp., apoi – da cind mai mincam si noi?(vocea din public..).La care Ceausescu ,,marili carmaci” raspunde ; -Tovarasi pe drum nu se maninca..!.Deci ce-am avut noi din anii ’80 ’89 dec. vom mai traii odata..!

  2. Pingback: Când efectul acoperă cauza, se naște grotescul | Lupul Dacic

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.