Jocurile Foamei


      De curând s-a lansat ultimul film din seria The Hunger Games. Filmele, ca și cărțile scriitoarei Suzanne Collins, au avut un succes răsunător. De ce? Se pare că oamenii sunt atrași de aceste filme care aparent ne prezintă eroi ce pot schimba sistemul și ne redau libertatea pe care am pierdut-o tocmai pentru că nu am făcut nimic. Un alt aspect al filmului, pe care puțini îl observă și care este prezent din ce în ce mai des în societatea actuală – supapa de presiune deschisă. În prezent avem falsa impresie că ieșind în stradă ne putem rezolva problemele schimbând actorii care iau decizii, oficial în numele nostru. Am mai spus: sistemul lasă anumite drepturi și libertăți cetățenilor, în forme strict controlate pentru a le da speranță. O spune și Președintele Snow în prima parte: „De ce crezi că organizăm aceste jocuri? Am putea foarte bine să executăm câte un om din fiecare district. De ce le dăm un câștigător? Speranță. Oamenii au nevoie de speranță pentru a merge mai departe.”

Pe lângă ideea de speranță, filmul mai face un lucru extraordinar, fără să realizăm obișnuiește subconștientul cu anumite idei. Nu este singurul spectacol care face asta, dar cred că asta a făcut-o cel mai bine. Multe filme și cărți ce au avut succes în ultimii ani se bazează pe subiectul viitorului nu prea îndepărtat în care sistemul a instaurat o dictatură mai mult sau mai puțin voalată, iar „drepturile cetățenilor au fost restrânse pentru propria lor siguranță”. Vă sună cunoscută zicala? Motivele care au dus acolo sunt irelevante pentru că oamenii acceptă. Istoria ultimului secol s-a bazat pe experimente sociale puse la cale pentru a se observa accepțiunea oamenilor și până unde se poate merge cu tăierea drepturilor fără a provoca revolte din partea maselor.
Un alt aspect al mesajelor trimise în subconștientul nostru este pasivitatea. Obișnuința cu care suntem sedați. Sistemele totalitare din trecut sau prezente încă pe această planetă ne-au arătat că oamenii acceptă aproape orice. Se mulțumesc cu o masă caldă și un acoperiș deasupra capului. De cele mai multe ori familia joacă un rol important în asta. Faptul că trebuie să hrănești copiii te îndepărtează de ideile contra sistemului și te fac supus. Poate de asta în sistemele autoritare se pune accentul pe familii numeroase. Se observă și în societatea actuală pasivitatea de care dau dovadă oamenii. Oricare ar fi cauza acestei pasivități, în mai toate cazurile doar un mic procent se revoltă, procent care poate fi manipulat în funcție de nevoile celor ce trag sforile sistemului.213ffd92227586f7359da1eac330da8e
O altă caracteristică, ce poate fi observată și la poporul român, este așteptarea. Majoritatea oamenilor așteaptă ca „ceva” să se întâmple. Așteaptă ca „cineva” să facă ceva. Au nevoie de eroi. Cineva trebuie să se ridice în picioare și să le explice (de parcă ar mai fi nevoie) oamenilor că au de ales. Întotdeauna poți alege. Majoritatea aleg o viață normală, banală, așteptând ca altcineva să preia frâiele și să facă schimbarea. De cele mai multe ori această schimbare se dorește și din partea anumitor persoane care sprijină sistemul. Cel puțin aparent. Este nevoie de un nucleu. Aceștia ar vrea să schimbe situația, dar au nevoie de suportul maselor. Chiar dacă uneori o dictatură este înlocuită cu alta, trebuie încercat până la capăt.

Din punctul meu de vedere, seria filmelor The Hunger Games ne arată cel mai posibil viitor, dacă nu facem nimic pentru a-l îngropa din fașă. Dacă ne lăsăm manipulați de mesajele subliminale pe care le transmit unii scriitori moderni, care probabil scriu după dictare, copiii sau nepoții noștri vor trăi un coșmar. Poate că ar trebui să privim în jur și să sprijinim anumite proiecte ce nu ne sunt prezentate la televizor, dar care pot da posibilitatea oamenilor să își voteze legile, nu doar conducătorii. Așteptând, nu le facem decât jocul. Nu va apărea nici un erou, decât poate când va curge prea mult sânge. Eroii sunteți voi. Viitorul nu este încă scris. Îl facem acum. Prin lucrurile pe care le neglijezi sau prin cele în care iei atitudine. Tu ești eroul pe care îl așteaptă toți. Nu vei fi în cărțile de istorie și nu vei apărea pe ecrane, dar vei schimba lumea.

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

One Response to Jocurile Foamei

  1. Pingback: Manipularea si efectul de turma – CunoasteTU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.