Cum controlezi răspândirea unui virus? Nu ții cont de recomandările OMS!


  “Veneto controleaza coronavirusul pentru ca nu a urmat instructiunile OMS.”

Sergio Romagnani a vazut multe epidemii, dar spune ca e prima in care se simte pe sine ca „obiectiv”. „Sunt constient de gravitatea contaminarii la varsta mea. Niciodata nu m-am intalnit cu asa ceva. HIV, de exemplu, era foarte grav, dar se solutiona cu masuri foarte simple”, spune prin telefon de acasa. Are 81 de ani, este profesor emerit la Universitatea din Florenta, o eminenta in campul imunologiei si a medicinii interne, si unul din cei mai citati 30 de oameni de stiinta italieni. In aceste zile este atat de ocupat, incat pentru a-i lua interviul, a trebuit sa-l localizam cu ajutorul fiicei sale.

Romagnani a inceput sa alerteze opinia publica toscana inaintea oricui, mult inainte ca cineva sa ia in serios problema in Europa, si a fost Andrea Crisanti, unul din discipolii sai, de la Universitatea din Padova, cel care a reusit sa obtina prima scadere de cazuri Covid-19 de pe teritoriul european: batalia de la Veneto. Aici, virusul a aparut violent, dar da inapoi in urma unor serii de masuri pe care alte zone nu le-au luat la timp.

Daca Lombardia (Milano/Bergamo) este reversul monedei, Veneto (Padova/Venetia) sunt fata monedei. Ultima statistica oficiala inregistra 662 de morti si 11.000 de cazuri in Veneto. In timp ce in Lombardia trecuse de 9.200 de morti si se apropia de 52.000 de cazuri. Motivul/cheia? Cu cifre atat de disparate cele doua regiuni au facut acelasi numar de teste.

Intrebare. In localitatea Vo Euganeo (Veneto, nordul Italiei) s-a produs unul din primele focare. Au hotarat sa testeze intreaga populatie de 3.500 de locuitori si sa izoleze toti pozitivii, incluzand asimptomaticii. Si epidemia a fost stopata brusc, invers fata de ce s-a intamplat in Lombardia… sau in Madrid.

Raspuns. Vo este o localitate care avea o situatie asemanatoare cu cea din Codongo (Lombardia). De fapt, a existat contact intre cele doua localitati, care sunt foarte apropiate, chiar daca apartin de regiuni diferite. Si la fel ca in Codongo, Vo s-a transformat in zona rosie de la inceput si s-a izolat populatia. Diferenta este ca a intrat in joc discipolul meu Andrea Crisanti, cu care vorbesc mult zilele astea. Sfatuite de el, autoritatile au hotarat sa testeze toata populatia localitatii.

  1. Si care a fost rezultatul?
  2. Rezultatul obtinut este asupra unei mostre mici, dar chiar si asa este relevant. Un total de 58 de persoane au dat pozitiv la testele facute intre 22 si 25 februarie, iar dintre toate, 33 erau asimptomatice total. Majoritatea erau de la persoane sub 50. Am emis ipoteza ca intre 50% si 70% dintre infectati nu dezvolta simptome, de aici au preluat ziarele italiene. Si mai important: 10 zile mai tarziu doar 19 au dat pozitiv dintre asimptomatici si 10 dintre cei cu simptome.
  3. Un studiu suplimentar din China subliniaza ca in jur de 80% dintre contaminari sunt provocate de cei nedetectati, printre ei aflandu-se asimptomaticii.
  4. Clar, pentru ca sunt multi si sunt o sursa formidabila de contaminare. Din cauza asta trebuiesc izolati imediat. Majoritatea erau persoane tinere si sanatoase. Dar cel mai interesant din toate astea este ca atunci cand contaminatii asimptomatici din Vo au fost izolati, procentul de bolnavi a scazut brusc de la 3,2% la 0,3%. Este de peste 10 ori! Am ajuns la concluzia ca circulatia virusului in jurul unei persoane deja infectate agraveaza patologia.
  5. Inainte de a continua, am ramas cu o nelamurire, persoanele asimptomatice nu au prezentat simptome dupa primul test, nu?
  6. Nu,nu. Va spun ca dupa 10 zile au repetat testul si mai mult de jumatate erau negative. Cred ca pe toata perioada epidemiei a murit doar o persoana. Comarati cu Codongo, unde au fost atatea victime! Ideea lui Crisanti, pe care o impartasesc si eu, ca probabil a fost izolarea asimptomaticilor pozitivi cea care a franat epidemia. Este o ipoteza, dar credem ca daca virusul circula de mai multe ori in acelasi mediu, isi intensifica actiunea.
  7. Asta explica de ce personalul sanitar a suferit mai mult decat in alte domenii, nu doar din cauza riscului de contaminare ci si din cauza evolutiei patologice.
  8. Pacientii din Vo care au dezvoltat o boala grava erau batrani care traiau in comunitati, pe cand pe cei pe care i-am izolat au avut o evolutie mai putin grava. Credem ca expunerea repetata agraveaza totul. Este ca si cand mutatii nesemnificative suferite de virus il fac mult mai periculos celor expusi continuu in prezenta sa.
  9. Imi imaginez ca sunteti la curent cu evolutia virusului in Spania.
  10. Urmaresc stirile. Eu cred ca in Madrid se intampla la fel ca in Lombardia. In Lombardia nu au testat asimptomaticii, doar pe cei cu simptome. Si nu au vrut sa poarte masti. Doua greseli strategice mari, care au amplificat tragedia. Lombardia este ca si Madrid, o stiti: avem multe persoane in terapie intensiva.
  11. In azilurile de batrani din Spania situatia este infernala. In Italia?
  12. Din pacate sunt un incubator tragic pentru virus. Am vazut-o si aici (Italia): se imbolnavesc toti batranii. De ce? Pentru ca nu au testat personalul care lucra acolo, ingrijitorii, care sunt de cele mai multe ori asimptomatici si sunt cei care au introdus virusul. Sunt persoane care duceau o viata normala, intrau acolo (azile pentru batrani), infectau batranii si s-a pornit sfarsitul lumii. Aici avem azile unde s-au infectat intre 50% si 80% dintre oameni. Singura metoda de a opri evolutia este sa testam tot peronalul si sa-i scoatem imediat pe cei care dau pozitiv. Daca nu o facem, vor continua sa moara (batranii).
  13. Inteleg ca alt lucru bine facut in Veneto a fost evitarea spitalizarii tuturor pacientilor cu simptome. I-ati tinut separati.
  14. Virusul este foarte periculos in medii inchise unde ai multe persoane. Asta e o urgenta care trebuie remediata in spitale si ambulatorii. Dezastrul din Bergamo a inceput de fapt intr-o Urgenta (U.P.U.) unde nu si-au dat seama ca a ajuns un pacient cu simptome, care a fost cel care a infectat medicii, asistentele, toti pacientii… Cine trecea prin spital iesea cu virusul. Asa a explodat epidemia in Bergamo. Asta e adevarul.
  15. Si in Veneto s-a facut diferit, nu?
  16. In momentul in care s-a creat zona rosie, i-au izolat pe toti, chiar si pe asimptomatici… Au paralizat epidemia. In nord, in zona Bergamo (Lombardia), ai multa industrie care produce mult. S-a procedat diferit din motive economice probabil. Si vedeti rezultatul… Pana la urma a trebuit sa paralizam o natiune pentru erorile initiale.
  17. I. Dumneavoastra spuneti ca alta greseala a fost sfatul de a nu purta masti.
  18. R. Acesta a fost o greseala enorma. Enorma! Mastile este clar ca nu dau o protectie 100%, dar daca le poarta toata lumea scade mult riscul de contaminare. Cand au ajuns medicii trimisi de chinezi, au ramas stupefiati. Ne intrebau daca suntem nebuni. Ei, este adevarat ca erau obisnuiti sa le poarte din cauza contaminarii etc., dar nu puteau crede ca in Italia autoritatile recomanda contrariul.
  19. Modul cum s-a gestionat in tarile asiatice este chiar atat de bun, asa cum se vede de aici?
  20. Foarte bun. Uite, un loc foarte periculos sunt lifturile. Chinezii au servetele dezinfectante ca protectie. Si in Coreea de Sud au facut si mai bine, acolo au facut ca in Vo, dar mai mult, au folosit tehnologia pentru a urmari telefoanele. Au controlul tuturor pozitivilor, stiu unde merg, cu cine au avut contact… si imediat ii izoleaza. In 27 ianuarie s-au unit responsabilii lor de la centrul de control al epidemiei si in 7 saptamani au avut teste pentru toti, achizitionate de la cele mai fiabile firme. Au facut sute de mii de teste. Ca in Vo, dar la scara mare.
  21. La inceputul epidemiei se punea la indoiala necesitatea cumpararii atator teste.
  22. Cat costa un test? 10 Euro? Putin mai mult? Intreb, pentru ca un pacient la terapie intensiva timp de 20 de zile, in Italia, costa intre 50.000 si 60.000 de Euro.
  23. Avand in vedere cum a avansat epidemia, trebuie sa testam toata populatia?
  24. E imposibil sa testezi o tara intreaga. Dar ce este posibil e sa alegi cine sa-l faca si sa nu te opresti. Trebuie inceput cu categoriile care pot ajunge vectori de contaminare prin meseria prestata. Medici, asistenti, personal sanitar, lucratori in supermarket, agenti de politie, farmacisti etc. Acestia trebuie testati toti.
  25. Dumneavoastra ati vazut ca vine (epidemia) inaintea tuturor. Este scris negru pe alb in ziare.
  26. Sunt profesor emerit, practic pensionat, dar am inteles gravitatea foarte devreme. Guvernatorul Toscanei, care ma cunostea foarte bine, m-a contactat si asa au inceput sa testeze medicii aici, asistentii etc. In Lombardia nu s-au testat nici macar medicii! In spitale nu se facea nimic! Mai grav e ca urmau recomandarile OMS, care spuneau ca trebuiesc testati doar cei simptomatici.
  27. Cu mastile, de asemenea, au rectificat. A esuat OMS?
  28. A fost dezastruos, dezastru complet. Pana acum 10 zile, aici inca spuneau la televizor in mesaje oficiale ca mastile nu servesc la nimic, ca testarea asimptomaticilor nu serveste la nimic. Pana la urma, Veneto controleaza coronavirusul pentru ca nu a ascultat de OMS. Acum au schimbat discursul si spun ceea ce am scris eu cu doua luni in urma. Dar este tarziu. Asta trebuia facut atunci pentru a opri (fenomenul).
  29. Cum este posibil sa esueze atat OMS?
  30. Ne-am intrebat si noi de multe ori zilele acestea. Eu cred ca au esuat pentru ca sunt birocrati care si-au facut cariera in interiorul birourilor, nu au trait experienta pe teren, nu au stat nici in laboratoare manevrand virusi si nici implicandu-se in situatii epidemice din alte tari. Politicienii s-au lasat sfatuiti de birocrati, in loc de experti. Politicienii sunt foarte criticati, dar adevarul este ca au luat decizii sfatuiti de cei carora li se spunea specialisti.
  31. Vreuna din experientele avute v-a permis sa intelegeti mai bine decat colegii dumneavoastra ceea ce se putea intampla?
  32. Cred ca m-am pregatit toata viata mea pentru a intelege acest moment. Discipolul meu l-a inteles chiar inaintea mea. Era un tanar genial in timpul studentiei si s-a tranformat intr-un investigator faimos in domeniul malariei. A lucrat la Londra la Imperial College, dar am avut norocul ca Universitatea din Padova l-a repatriat. A fost o binecuvantare pentru Veneto. Multumita lui, care este un adevarat expert virusolog, guvernatorul Veneto a oprit epidemia.
  33. De ce a avut mai multa incredere in el decat in OMS sau in Guvernul central?
  34. Guvernatorul de Veneto este din Liga Norte si nu are o simpatie deosebita pentru Guvernul central italian. Asa ca a facut ce a vrut, in stilul sau… din fericire a dat de Crisanti.
  35. Intelegand ca am pierdut oportunitatea de a face cum s-a facut in Veneto, ce putem face acum?
  36. Sa cautam anticorpii virusului in sange este foarte usor. Si ne va permite sa stim cate persoane au fost infectate. Incepand de aici, vom putea avansa mult in investigatia epidemiologica pentru a sti unde ne aflam. Apoi se pot utiliza persoanele cu anticorpi pentru a lucra in locuri precum azilele de batrani, fabrici sau unde mai este nevoie. Si-n al treilea rand: am putea utiliza plasma acestor persoane pentru a vindeca pacientii. Aceasta terapie este utilizata si poate functiona precum un vaccin pasiv: anticorpi bagati direct in sange.
  37. De asemeni va permite sa stim cati oameni au trecut de boala fara simptome sau cu simptome usoare, cu siguranta.
  38. Cifrele exacte nu se vor afla. Studiile pe anticorpi nu-i detecteaza pe toti cei care au trecut fara simptome, doar pe doua treimi dintre ei. In orice caz… in spitalul din Florenta l-am facut (testul) intregului personal sanitar si am aflat ca in jur de 5% dintre medici si asistenti au facut boala fara sa aiba simptome. Asta cu toate ca este un spital care nu era in prima linie si unde aproape nu au fost pacienti cu coronavirus.
  39. Aici multa lume fabuleaza cu ideea ca jumatate din Madrid a fost deja infectat cu coronavirus.
  40. In Italia se intampla ceva asemanator. Dar atentie, deoarece eu cred ca procentul de populatie europeana care a fost infectat inca nu este foarte mare. Virusul inca are o marja mare, multe corpuri de infectat, multe vieti de riscat.
  41. Dumneavoastra sunteti unul din cei care au intrat in carantina inainte de a fi obligatoriu.
  42. Am deja mai mult de o luna. Oricum, ca profesor emerit activitatea mea nu era intensa deloc. Cand a inceput povestea, deja aveam o perioada de cand evitam contactul cu oamenii. Deja intelesesem ce urmeaza. Ganditi-va ca am 40 de ani de experienta, de investigatie si sunt prieten cu principalii experti. Anthony Fauci, cel care este in fruntea Statelor Unite, mi-este prieten bun. Auziti, pot sa va intreb eu ceva?
  43. Da, bineinteles.
  44. S-a vorbit in Spania despre meciul Atalanta-Valencia?
  45. Da, s-a spus ca a fost sursa contaminarii, dar mai ales pentru oamenii din Bergamo.
  46. Au fost 40.000 de la Bergamo la Milano, toti impreuna pe stadion. Si clar… si asta in aer liber, unde este mult mai putin periculos, pentru ca in medii inchise virusul ramane in aer un timp si se poate inhala direct.
  47. Da?
  48. Inca nu este complet clar, dar se pare ca si chiar daca nu esti in fata persoanei infectate, chiar daca nu o vezi, poti ajunge sa te infectezi in medii inchise.
  49. Cum va imaginati viata peste cateva luni?
  50. Sigur, sigur nu va fi ca inainte. O sa trebuiasca sa mergem cu mastile toata ziua, o sa trebuiasca sa evitam marile aglomeratii, o sa trebuiasca sa anulam toate tipurile de spectacole sportive, congrese, intruniri, discoteci, baruri… Poate ca restaurantele ar putea sa se redeschida, distantand mult mesele. In definitiv, viata incepand de acum o sa fie mai complicata si mai putin frumoasa.
  51. Aveti incredere ca o sa se gaseasca un vaccin?
  52. Pentru a fi eficient, e nevoie de minim un an. Asta daca se descopera. In mod normal ar trebui sa se descopere, sa fim optimisti, pentru ca caracteristicile virusului nu sunt ca cele ale HIV-ului, de exemplu. Nu intra in celule, doar se lipeste de ele si anticorpii il pot localiza. Poate nu o sa fie un vaccin valabil pe toata viata, dar atunci o sa fie suficienta o protectie din an in an, ca la gripa. Dar niciodata nu se stie. Si-apoi mai e si ca productia va fi gigantica: toti oamenii planetei isi vor dori doza.
  53. Este dificil, din punct de vedere al materiei prime, sa se fabrice vaccinul pentru toti?
  54. Nu, asta nu. Materia nu reprezinta o problema cu tehnologia actuala. Odata izolat virusul si gasita proteina utila pentru injectare, se poate produce in cantitati nelimitate. Doar ca suntem multe miliarde… Va trebui inceput cu categoriile speciale, batrani, bolnavi etc.
  55. O alta chestiune care ne preocupa este de asemenea ca mor persoane tinere.
  56. Cred ca se distorsioneaza putin acest mesaj. In realitate este foarte, foarte rara moartea persoanelor tinere. Sub 20 de ani cred ca au murit 10 in total. Cel putin in tarile unde se stie ce se intampla. In Africa nu avem nicio idee de ce se intampla.
  57. Ca imunolog, care teorie te convinge cel mai mult despre cât de selectivă este pneumonia cauzată de acest virus din punct de vedere al vârstei?
  58. Exista doua teorii. Prima zice ca este raspunsul tumultos si excesiv al sistemului imunitar natural, o furtuna de citokine macrofage care colapseaza plamanii… o reactie excesiva la pacientii mai in varsta. Copiii de 2 sau 3 ani, care au un sistem imunitar prea putin eficient, abia format, nici nu il remarca.
  59. Si a doua teorie?
  60. Se spune ca o persoana in varsta a avut multe infectii de alte coronavirusuri de-a lungul vietii sale si a acumulat o cantitate de anticorpi atat de mare, incat la infectia cu acest virus nou reactioneaza inundand plamanii cu acesti anticorpi… Nici una din aceste 2 teorii nu ma convinge. Adevarul e ca eu anticorpii i-am considerat tot timpul arme de protectie.
  61. Atunci, ramane un mister?
  62. Da, cred ca aceste ipoteze sunt precipitate. Suntem inca in faza de mister. Acesta este un mare mister si cum va spuneam eu, am petrecut o viata intreaga pregatindu-ma pentru el.

sursa – https://www.elconfidencial.com/mundo/europa/2020-04-07/coronavirus-oms-italia-veneto-romagnani_2537147/?fbclid=IwAR2kqwyKNEF5IKbcBJsUAnzp-hAFQSkfaWwfl9fvD9-9JGB2iLBUMRtE1eU

 

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.