Noua formă de guvernare aleasă de către Păpușari


Cu toții știm că sistemul actual este putred și se agăță cu ultimele puteri să supraviețuiască. Democrația s-a transformat în dictatură. Populația are impresia că alege. Când chiar o face, nu poate să aleagă decât dintre câțiva candidați puși pe tavă de către elite. Odată ajunși pe posturile lor, aceștia au puteri nemăsurate, nerespectand în mare parte promisiunile făcute în campanie. Păpușarii pregătesc terenul pentru o altă formă de guvernare. Una accesibilă populației, o formă de organizare care să lase impresia că oamenii pot în sfârșit alege în beneficiul lor.manipulation

În acest peisaj a apărut o alternativă care promite că poate scoate România (umanitatea) din impas – meritocrația. Într-o societate de tip meritocratic, teoretic, nominalizările pentru funcțiile în stat sunt făcute bazându-se pe abilitățile și talentul candidatului și nu a averii sau a familiei din care provine. Spun teoretic pentru că și în democrație nominalizările se fac în funcție de CV-ul persoanei în cauză. Tot teoretic, toate posturile se ocupă și acum prin concurs. Că aceste rezultate sunt măsluite și corupția este în floare este și vina societății, nu doar a celor care ne conduc. Cum putem fi siguri că această corupție nu va fi omniprezentă și în noua formă de guvernare, știindu-se faptul că acest popor a tolerat-o sute de ani?

Acest cuvânt – meritocrație – mai este folosit și pentru a descrie un tip de societate în care bogăția și poziția socială sunt obținute prin competiție. Nu știu de ce, dar mi se pare destul de asemănător cu sistemul capitalist. Opus socialismului, capitalismul propagă ideea de competiție cu drepturi egale. În realitate, știm că doar anumite persoane cu legături influente pot accede la anumite contracte, iar competiția rămâne doar la stadiul de teorie. Istoria ne-a demonstrat că atunci când doar un grup de persoane acced și primesc funcțiile înalte, se creează un cerc vicios ce este greu de penetrat. Cu timpul, aceste persoane, chiar dacă nu mai sunt la conducere, consiliază noii veniți și astfel se formează mica elită ce conduce țara. Spun „mica elită” pentru că în realitate ordinele vin de la Păpușari.

Meritocratia, ca și concept, a apărut într-o perioadă în care nu oricine avea dreptul la școală, la învățătură. Doar cei din păturile bogate puteau să își permită asta. Astăzi, termenul a fost cizelat și transformat într-un curent politic, nu foarte diferit de celelalte, iar asta e doar opinia mea. În istorie sunt menționate doar trei state care au aplicat, cel puțin formal, termenii meritocratici: Republica Venețiană, Singapore și Marele Ducat al Finlandei. Să le luăm pe rând.

În Veneția, toți cetățenii erau punctați pe baza succeselor obținute, iar cei mai buni erau numiți în Consiliu, un fel de parlament ce guverna Republica. Consiliul alegea un conducător numit Doge. Istoria ne-a arătat că, după o anumită perioadă, doar anumite familii ajungeau în Consiliu, iar după ceva timp acest sistem s-a transformat în Dictatură.

În Singapore, după o perioadă în care sistemul a funcționat, membrii familiei primului ministru au fost promovați în funcții administrative și economice, iar societatea s-a transformat într-una elitistă.

Marele Ducat al Finlandei poate fi un exemplu bun pentru susținătorii meritocrației, dar dacă analizăm mai atent, vom observa că era o societate autocratică.

Să ne imaginăm acum un sistem meritocratic. Cei mai competenți sunt aleși în funcții cheie. Aceștia reformează clasa politică și ajung la o formulă de guvernare care să mulțumească mulțimile. Cine îi alege pe acești oameni? Nu cumva marea masă, care oricum nu este destul de pregătită în a face diferența între cei pregătiți? Nu cumva se vor pune anumite reguli pentru a fi în măsură să poți vota? Mai mult ca sigur, după o anumită perioadă de timp, meritocrații se vor alege între ei. Cum să lași o persoană ce abia a terminat liceul să aleagă care doctor universitar va ocupa poziția de ministru al sănătății? Cum să lași o persoană de la țară care abia a terminat patru clase să aleagă viitorul primar? Ați prins ideea. Conceptul pare utopic…  așadar, de ce este promovat de către oameni cu studii, oameni integrii, oamenii antisistem, etc?

La sfârșitul secolului al XIX-lea, monarhiile stăpâneau lumea. Toate familiile regale erau înrudite între ele. Era clar că societatea trebuia schimbată. Secolul XX a venit cu schimbări dramatice, reforme, răsturnări de sistem și cu democrația – acea formă de guvernare pentru care mulți au luptat și și-au dat viața crezând că vor schimba lumea și că noua doctrină va fi benefică maselor. După nici câteva decenii, mulți au realizat că au fost înșelați. Cei care erau aleși în posturi de conducere nu urmăreau interesul popular, ci doar pe cel personal sau executau ordinele primite. Dar oamenii au nevoie de speranță. Au nevoie să creadă că cineva îi va salva. Sistemul are nevoie de supape care să elibereze energiile acumulate. Mai are nevoie și de idei care să înflăcăreze mulțimile și să le dea speranțe. Doar așa vor sta cuminți așteptând ca ceva să se întâmple.

Am scris aceste rânduri pentru că am fost întrebat de ce nu susțin mișcarea meritocratică. Nu știu dacă am dreptate sau nu. Nu știu dacă meritocrația poate salva România sau lumea. Știu doar că oamenii trebuie să facă tot posibilul să-și facă SINGURI viața mai frumoasă. Trebuie să nu închidă ochii la corupția din jur, să nu lase interlopii să înflorească, să nu aștepte ajutor din partea autorităților, să nu întoarcă privirea când ceva rău se întâmplă în jurul lor, să nu se teamă să sară în apărarea unui seamăn la necaz, etc. Dacă ar face asta, nu contează ce sistem ne-ar conduce, am trăi mai bine și nimeni nu ne-ar putea supune.

Din păcate, omul este o ființă ciudată. Deși dotat cu inteligență de la natură, alege să îi lase pe alții să guverneze și să hotărască în numele său. Atâta timp cât vom aștepta ca alte persoane să ne facă nouă viață și traiul mai bun, vom fi manipulați, mințiți, înșelați și supuși cu acordul nostru, mai mult sau mai puțin tacit. Implicarea în societate e foarte bună. Să începem să ne implicăm local. În jurul nostru. Dacă toți am fi exemple bune de urmat, cine ar mai putea să ne manipuleze și să ne supună ? Dacă toți am încerca să fim cei mai buni în ceea ce facem, nu am fi toți meritocrați? Nu cred că vreun sistem, fie el și dictatorial, ne-ar putea supune, dacă nu i-am da voie. Dacă am fi uniți moral în toate acțiunile noastre, ne-ar păsa de corupția de la vârf. Până la urmă ar dispărea. O clasă politică coruptă e oglinda poporului. Deșteaptă-te omule și ia viața în propriile mâini! Nu aștepta ca altul să te salveze

  •  Precizez, înainte de orice comentariu, că acest articol nu se referă strict la nici o mișcare care susține Meritocratia ci e doar la modul general.

Despre Cristian Terran
Nu crede nimic! Caută singur adevărul!

19 Responses to Noua formă de guvernare aleasă de către Păpușari

  1. cutare says:

    foarte multe stii tu despre psiholgia maselor , si aplicarea diferitelor sisteme ca teste pe populatie, nu ai nici un dubiu in tot ceea ce spui , am inceput sa „cred „(subliniez cred , pentru ca nu am certituni ca tine in orice)ca aceasta siguranta pe care o afisezi cand detaliezi lucrurile este sustinuta de ceva , acel ceva ramane sa ni-l spui tu , daca se poate tot intr-un artyicol ca acesta ,si cel mai important ,,, de ce iti permite acest sistem care tu il descrii autoritar sa postezi pe aici , nu cumva pentru a da oamenilor iluzia ca sunt mereu sustinuti de cineva tocmai pentru a nu mai face ei efortul de a lupta singuri
    repet : spui lucruri adevarate , dar tot adevarat este si ca esti un manipulator care se vrea conducator de revolutii pe care sa le tina in stare latenta..

    • Daca vroiam sa fiu conducător, nu crezi că eram deja într-un partid politic ?

      • cutare says:

        si ce certitudine am ca nu esti ,oricum tu nu esti unul care iese in fata ,esti un formator de opinie , numele care il folosesti este fictiv .., nimic de zis , „esti undercover” dar atunci de ce nu folosesti tot tactica undercover si pentru cititorii tai , noi trebuie sa dam toate datele inainte sa postam ceva.. aha 🙂 apropos de conducatori din partide politice , conducatorii nu prea au apartenenta politica

      • nu te oblig eu sa dai toate datele pentru a comenta ci WordPress. daca tu le dai pe cele reale, e problema ta.

    • Ne ABURESTE !!! amestecarea adevarului cu teoria chibritului se cheama MANIPULARE !!!!

      • Ai putea sa ne spui tu care parte este adevar si care manipulare? Toti se dau cu parerea, dar nimeni nu dezvolta subiectul, toti sunt atotstiutori dar nimeni nu spune nimic, toti suntem destepti si stim totul, dar preferam sa nu spunem nimic. Faptul ca te lasi indoctrinata de catre un sistem creat de altii spune multe.

  2. Mihai says:

    Personal cred ca ceea ce propune Primo este o solutie mai evoluata fata de ceea ce exista acum, este un sistem exterior mai corect si cred ca merita sustinut, chiar daca e o solutie intermediara si nu finala. Poate nu este cel mai corect sau infailibil, deoarece orice sistem este pus in functiune de catre oameni, iar oamenii sunt asa cum sunt, dar este un pas inainte. Si eu tind sa cred ca la un moment dat fiintele umane se vor putea autoguverna cu bun simt, inima si iubire, intr-un sistem anarhic luminos, insa asta presupune oameni evoluati. Este posibil ca momentan nici macar pentru Meritocratie sa nu fie oamenii pregatiti launtric sa creada sau sa spere, fiind dupa parerea mea un sistem mai inalt ca frecventa decat ce este acum. Nici comunismul nu a fost ceva absolut rau, iar ideile sale aveau un susbtrat frumos, interesant, insa pus in functiune de maimute, s-a ajuns unde s-a ajuns. Ceea ce se doreste actual este crearea unei false miscari antisistem care sa fie corupta din start pentru ca oamenii sa nu mai creada in nicio cauza antisistem si sa accepte status quoul. Vezi cazurile Syriza din Grecia, dovedita a fi sustinuta de Soros, Podemos in Spania, miscarea lui Beppe Grillo din Italia si cate or mai fi prin lumea, toate gandite ca supape populare. Momentan nu-l pot banui pe Primo de ceva, deoarece daca era un bogatan gen Soros in spatele lui, mai mult ca sigur ca era pe posturile centrale de mass media, asa cum au fost miscarile antisistem mentionate … Nici eu nu mi-am format o parere batuta in cuie despre asta, dar pare ceva mai bun.

    • anton parlagi says:

      Soluţia pentru eliminarea traficului de influenţă politic, pentru reducerea corupţiei economice şi promovarea compteneţie profesionale este înfiinţarea GUVERNELOR LOCALE (mai întîi la nivel judeţean şi ulterior la nivel regional). În cazul în care parlamentul nu este de acord cu modificarea Constituţiei în acest sens există posibilitatea organizării unui referendum de către preşedinte.
      1) Membrii guvernelor locale sunt aleşi direct de către cetăţenii din judeţul (regiunea) în care domiciliază din rândul unor persoane care nu sunt memebrii de partid (ex, prefectul, preşedintele tribunalului, inspectorul şef al poliţiei judeţene, directorul serviciului de taxe şi impozite, inspectorul şcolar şef, directorul direcţiei sanitare etc.)
      2) Membrii guvernelor locale răspund direct faţă de cetăţenii care i-au ales şi trebuie să prezinte la sfârşitul fiecărui an un raport de activitate ce trebuie aprobat de cetăţeni; în caz contrar îşi pierd funcţia;
      3) Membrii guvernelor locale nu mai au nicio obligaţie faţă de conducătorii politici (miniştrii) din moment ce sunt aleşi direct de cetăţeni;
      4) Membrii guvernelor locale sunt mai greu de corupt pentru că nu sunt obligaţi să încheie contracte cu persoanele indicate de partide (lideri);
      5) Consiliile judeţene vor avea atribuţii exclusiv legislative (votarea bugetului, a planului de dezvoltare economico-socială, a sistematizării, a taxelor şi impozitelor locale etc.) fără a putea interveni în activitatea guvernelor locale.
      6) Guvernele locale vor avea libertatea de a stabili, instrumentele, mijloacele, resursele, forţa umană, etc. necesare satisfacerii intereselor cetăţenilor;
      7) Organele centrale ale administraţiei publice vor avea numai dreptul de control tehnico-juridic;
      8) Pe durata exercitării funcţiei fiecare membru în guvernul local îşi păstrează salariul şi primşte în plus o indemnizaţie egală cu salariul; schimbarea din funcţie nu atrage pierderea calităţii avute anterior (de magistrat, de poliţist, de profesor etc.)
      9) Organizarea şi funcţionarea guvernelor locale se va stabili printr-o lege specială.
      Conf. univ. dr. Anton P.Parlagi

      • Gebelezis says:

        In Spania functioneaza ceva asemanator, dar asta nu a oprit coruptia. Aceasta caracatita a mers impreuna cu societatea umana si o sa merga inca multa vreme, cu suisuri si coborasuri, atata timp cat societatea nu se implica activ si zilnic in treburile comunitatii. Si asta mai dureaza poate si cateva secole pana se implementeaza.

    • nan says:

      Doar uniti putem face ceva.De vreo 3 ani Primo se chinuie sa deschida niste minti si in loc sa fie sustinut au inceput furturile de idei meritocrate si folosite de partide pentru a creia confuzie.Omul chiar vine cu lucruri concrete nu cu basme.Sunt multi oameni de bine ,cine se aseamana se aduna!

  3. Winter Storm says:

    13 Noiembrie 2015 – Facebook ma obliga sa imi dau numele real pentru a ma putea loga. In vederea acestui lucru, mi se cere sa le trimit o copie dupa un document de identitate.
    ”Scuza” lor este ca fac asta pentru ”a ma ajuta sa fiu identificat de prieteni”…. No comment.

  4. Pingback: Noua formă de guvernare aleasă de către Păpușari

  5. Pingback: Noua formă de guvernare aleasă de către Păpușari | Lupul Dacic

  6. alexfei2 says:

    Mie îmi place mult Universul Star Trek, (pe scurt), unde dincolo de a aprecia ceea ce este DREPT, ceea ce este CORECT şi desigur MERITUL fiecăruia, mai există şi acel RESPECT absolut pentru fiecare OM, fiecare fiinţă.
    Glumesc? Nu! Dar StarTrek este un SF, ce-i drept!
    Însă meritrocraţia lui Primo chiar dacă pare a avea idei „salvatoare” aceste sunt din păcate înşelătoare. Mi-aş fi dorit eu (la fel ca fiecare) să fie un conccept salvator, dar deja s-au dat de gol. Nu voi intra în detalii, (sunt prea multe şi oarecum complexe, diferite mesaje subliminale, multe subtilităţi), doar voi vorbi un pic despre ceea ce simt eu.
    Dincolo de faptul că aici se întrevede o clară PRĂPASTIE mult mai mare între cei merituoşi şi ceilalţi nemerituoşi (sclavii), mai observăm în atitudinea acestui Primo Laurenţiu o lipsă totală de respect pentru om şi o AROGANŢĂ dusă la extrem.
    Nu pierde niciodată nici o ocazie să jignească oamenii, (în general vorbind). Iar acest comportament îl observ cu stupoare şi la mulţi dintre cei care susţin această meritrocraţie (nenumărate expresii şi adjective, de rămâi mască: eşti prost, eşti tolomac, eşti tembel, eşti idiot, eşti handicapat mintal, ciocul mic, etc).
    O fi molipsitor?
    Sau or fi mai mulţi „adepţi” formaţi în acest sens, de acelaşi sistem?
    Nu ştiu, dar nu-i în regură!
    Nu-mi iese din minte că poate acest Primo şi poate şi alţi câţiva sunt formaţi de aceiaşi antică elită, ei care se simt atât de sus, încât au pierdut simţul realităţii vis-a-vis de restul oamenilor, de unde-i şi această atitudine, total nepotrivită, părerea mea, cu care dealtfel se dau de gol (şi nu numai).
    Altă explicaţie eu nu găsesc!
    Oricum, poate crede cineva că o asftel de aroganţă şi lipsă de respect ar fi potrivită unui conccept care se doreşte a fi considerat “schimbarea în bine”? Eu nu cred!
    Nu-mi iese din minte că tocmai elita ocultă, care conduce şi astăzi întreaga planetă, este de fapt cea care doreşte să schimbe sistemul actual, (pentru că a început să scârţie) şi pregăteşte terenul pentru un nou sistem, TOT DE EI CONTROLAT. Că doar nu-şi imaginează cineva că ăştia lasă puterea din mână, sau lasă ceva la voia întâmplării!
    În ce constă puterea elitei oculte? Nu numai în bani, zic eu, ci în mod special în dezbinarea tuturor, nu-i aşa! Şi este evident că tot prin dezbinare elita îşi conservă puterea, mereu şi mereu. UF!
    Din păcate eu nu ştiu exact cum am putea noi scăpa de această elită ocultă, în condiţia în care se spune că pe cei din vârful piramidei nu-i ştie nimeni, nu mai spun că pe şeful cel mare nu-l cunosc nici măcar ei, (din ce am citit). Dar mă gândesc că totuşi AM PUTEA SCĂPA DE CONTROLUL LOR doar dacă creşte conştiinţa şi conştienţa tuturor oamenilor de pe întreaga planeta.
    Iar la nivel de gând, de dorinţă, putem face asta fiecare dintre noi, ca şi prim pas.
    Dumnezeu ne ajută întotdeauna, dacă într-adevăr credem cu tot sufletul nostru asta!

  7. PRIMO promovează MERITOCRAŢIA OWO, alias NWO 2 (fake).
    MIŞCAREA DACIA promovează MERITOCRAŢIA reală.
    Păi, cine trebuie să ne conducă? PARTITOCRAŢIA?… OLIGARHIA?… MONARHIA? … etc.
    Voi chiar credeţi că OWO vrea MERITOCRAŢIE???… păi ei sunt adoratorii ăstora:
    Lucifer – mândria
    Mamona – lăcomia
    Asmodeus – pofta
    Satana – mânia
    Belzebut (numite de asemenea Baal) – îmbuibarea
    Leviatan – invidia
    Belphegor – lenea
    MERITOCRAŢIE înseamnă în primul rând OPORTUNITĂŢI EGALE PENTRU TOŢI COPIII… nu căutaţi la PRIMO aşa ceva, că el e de-al OWO!!!!!!… derută!

  8. AlexMetal says:

    Singura forma de guvernare/conducere corecta ar fi… Anarhia. Da, anarhia…am fost manipulati ca anarhia inseamna haos si dezordine, si teroare, ca e ceva rau. nu e. Anarhia inseamna libertatea deplina a fiintei umane. Din pacate, omenirea (se pare ca) nu e pregatita inca pentru anarhie. Anarhia ar presupune ca fiecare om/cetatean sa decida singur, liber, doar conform constiintei. De exemplu: sa nu existe nici o lege anti-fumat, doar bunul simt al fiecarui fumator (si eu fumez de rup, stiu ce zic) sa protejeze nefumatorii (de exemplu, nici daca mi s-ar da voie n-as fuma la McDonalds, inconjurat fiind de o groaza de copii). Pentru anarhie este necesara o masa critica de oameni pasnici si curajosi. Pasnici, pentru ca libertatea deplina sa nu insemne asuprirea altuia mai slab si curajosi, cel putin la inceput, pentru a reactiona imediat fata de o agresiune (de exemplu, cazul unui pedofil: pedepsirea imediata de catre comunitate, fara a se mai astepta si consuma timp si bani pe arestare, infatisari, procese, etc.). Anarhia presupune deci absenta oricarei forme de represiune, aparare sau coercitive a statului (no Police, no Army, no..etc).
    N-ar mai exista patroni si salariati. Fiecare om muncitor ar fi ca o mica intreprindere individuala, totul se va face prin colaborare si negociere intre persoane avand acelasi statut. Contractele s-ar incheia doar pe baza legii bunului simt, al cinstei si onoarei. A, foarte important: ocupatia de politician va fi inutila, deci nu vor mai exista polticieni.
    Cred ca anarhia va dezvolta in mod real sentimentele generale de compasiune si altruism. Acestea sunt prezente in fiecare om, zic eu. Si eu cred ca le am…desi m-apuca greata cand vad cum de Craciun isi umezesc ochii pe la TV toate fufele si vedetele de carton in nu-stiu-ce campanii de caritate.
    Omul anarhic va fi profund anti-religios (atentie, nu ateu). De fapt, anarhia ar reprezenta si revolta fata de Dumnezeu si manipularile religiei, care-l vor pe om supus, umil si apasat permanent de sentimentul vinovatiei (auzi, ce oroare, suntem vinovati ca ne-am nascut prin pacat…sa-i ia dracu’ si pe popi si pe Dumnezeul lor crud). Si lista poate continua, s-a inteles ideea. Pare utopic, chiar o nebunie ce zic, imi dau seama, dar eu ca individ ma simt pregatit pentru aceasta „forma de guvernare”. Sunt convins ca sunt multi care gandesc ca mine, simtind tot mai mult constrangerea, duritatea si cinismul unui sistem alminteri in agonie (inchei aici cu exemplele: statul ne considera inainte de toate”contribuabili”).

  9. Pingback: Noua formă de guvernare aleasă de către Păpușari - Anonimus

  10. Anonim says:

    Vă recomand primul (şi singurul) tratat de FILOSOFIA MERITULUI, apărut la editura Ideea Europeană în 2016!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.